Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM RESÖ 3:44 - husnr 1, RESÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RESÖ KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
Bohusläns museums historik vid inventering 2002-2005:

Kyrkan uppfördes 1914-16 genom frivilliga bidrag, avsett för Resö med kringliggande öar. Initiativtagare var dåvarande komministern i Lur, Rickard Helde. Ritningar och arbete utfördes av bröderna C. och A.W. Gustafsson i Borås. Ägandeskapet övertogs 1936 av Lurs församling. De egentliga byggnadsarbetena var klara 1915, då också de första gudstjänsterna började hållas, men eftersom kyrkbygget finansierades med insamlade medel drog det ut på tiden till 1916 innan de sista detaljerna kunde färdigställas och invigning förrättas i slutet av september samma år.
Invändigt fick kyrkorummet ett dekorativt måleri som var typiskt för decennierna kring sekelskiftet 1900, i detta fallet med klara jugendinslag i ornamentiken. För detta arbete anlitades Theodor Wallqvist från Lödöse, med erfarenhet från ett flertal kyrkomålerier.
En annan van konservator och kyrkomålare, C O Svenson från Göteborg, fick i mitten av 1930-talet uppdraget att ansvara för nästa stora invändiga måleriarbete, som skedde 1936 i samband med att kyrkan överlämnades till Lurs församling. CO Svenson utförde också en mindre altaruppsats för kyrkan.
Tjugo år längre fram i tiden skedde nästa större invändig måleriarbete, denna gång under ledning av en annan konservator och kyrkomålare, Thorbjörn Englad från Alingsås. Enligt uppgift uppfattades kyrkan som "ljus" efter denna ommålning, och möjligen kom det dekorativa måleriet från sekelskiftet att målas över då (såvida det inte redan hade skett 1936).
Utvändigt är kyrkan klädd med ekspån, och har kontinuerligt behandlats med tjärning, även om detta inte efterlämnat några spår i arkivmaterialet. Takryttaren hade dock med tiden blivit så hårt ansatt av väder, vind och hackspettar, att spånklädseln på denna 1967 ersattes med plåt.
Vid den senaste invändiga renoveringen 1998-2000, då bl a två rum under läktaren byggdes, kunde stora delar av det ursprungliga dekorativa måleriet på snickeriinredningen tas fram, och kompletteras med rekonstruktioner på övriga ytor. Arbetena skedde under ledning av konservator Anders Darwall.