Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSTAD LÄRKAN 4 - husnr 1, STRÖMSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STRÖMSTADS KYRKA (akt.)
1994-10-12
Historik
Bohusläns museums historik vid inventering 2002-2005:

Strömstad fick sin första kyrka 1674, korsformig, av trä och försedd med torn. Platsen var strax framför den nuvarande. Bygget tog tjugoåtta dagar, varvid man dessutom använde sig av nyhugget timmer. Förfallet gick också fort, och reparationerna avlöste varandra. Under kriget 1716-19 förvandlades kyrkan till stall och ammunitionsförråd, blev även bombarderad. Denna kyrka ersattes av en stenkyrka, invigd 1769. Kyrkan placerades något längre österut, där den nuvarande ligger. Den saknade torn, en väderkvarn hade redan i början av seklet ombyggts till klocktorn. Kyrkan ödelades vid en brand 1816.

Den nuvarande kyrkan stod färdig 1820, tornet två år senare. Ritningarna var upprättade av J W Gjerss. En beskrivning av den nya kyrkan finns från 1830 års kyrkoinventering:

"Innanredet är alltsammans nytt och perlfärgadt. Hvalfvet är gipsat och hvitstruket, golfvet stenlagdt. Bänkarne ner i kyrkan utgöra tvenne rader med en bred gång i midten och en smal å ömse sidor invid väggen. Läktaren, rymlig och ljus, hvilar på runda pelare och formerar en inböjd halfcirkel. Choret midtemot, sirligt och nätt, har en Altar-ring som formerar en utböjd halfcirkel, stoppad och klädd med skinn. Altartavlan är liten och provisionelle med ett gulmåladt kors. Predikstolen, äfvensom provisionel, är upöfver Altartaflan, och står i midten af en bågformig Chorläktare. "

Kyrkan hade alltså en altarpredikstol, kombinerad med en korläktare. Under denna, och bakom altartavlan, har troligen sakristian varit inrymd. Detta arrangemang ersattes senast 1897 av en på vanlig sätt placerad predikstol möjligen tidigare, t ex 1884. Sakristia var fortsatt avbalkad bakom altare och altarring fram till 1925, då man i samband med en renovering också lät bygga till en sakristia.

Två renoveringar under 1900-talet har format interiören som den är idag. 1925 skedde en större renovering under ledning av Axel Forssén, då bl a koret fick sin nuvarande placering av altare mm när sakristieavbalkningen togs bort, och då målningsfrisen i taket skapades av Gunnar Erik Ström. Samtidigt så avlägsnades vid denna renovering det för sekelskiftet 1900 tidstypiska dekorativa måleri (från renoveringen 1897) som täckte både väggar och tak.

1973 skedde de senaste större förändringarna med nytt golv, utyrmmen under läktaren etc.