Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖCKERÖ ÖCKERÖ 15:1 - husnr 1, ÖCKERÖ GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖCKERÖ GAMLA KYRKA (akt.)
2000-11-09
Historik
Bohusläns museums historik vid inventering 2002-2005:

Öckerös äldsta kyrka var enligt traditionen byggd av kung Haakon Haakonsson i mitten av 1200-talet (låtit "&ryðia Ekreyar ok gera þar trekirkiu&"). Om detta avsåg själva sockenkyrkan så kom den i så fall senare att ersättas av en stenkyrka. Det har ansetts att detta skulle ha skett på 1400-talet, vilket är tänkbart, men samtidigt känner man till kyrkans ursprungliga planlösning, med ett rektangulärt långhus och smalare nästan kvadratiskt kor. I söder fanns två små fönsteröppningar, varav det ena i koret, och en ingång i södra långväggens västra del, nu markerad i putsen. Detta är en typiskt romansk planlösning, vilket i så fall skulle peka på att kyrkan är äldre, kanske redan från 1200-talet.

Takvalv av trä tillkom 1737. En stor ombyggnad skedde 1781, då det medeltida koret revs och kyrkan förlängdes åt öster. Murskarven är idag synlig som en fals i långvägg, med tjockare mur i väster. Västgaveln ombyggdes i sten (tidigare av trä?) och vapenhuset uppfördes. Den gamla ingången sattes igen, nuvarande ingångar och fönster upptogs. Interiören målades 1792 av Göteborgskonstnären Jean Lilliedal.

1906 ersattes kyrkan av den nya kyrkan, och den fick under några år bl a tjäna som bårhus. Under 1930- och 1940-talen restaurerades dock kyrkan, förutom rena reparationsåtgärder återfördes också altaruppsats och predikstol från nya kyrkan.