Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARVIKA HÖGERUD 1:79 - husnr 1, HÖGERUDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÖGERUDS KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
Komplettering vid inventering 2002:
Under medeltiden tillhörde Högerudsbygden Stavnäs pastorat. Men det var långt till sockenkyrkan och man framförde önskemål om att få bygga en gudstjänstlokal i den egna bygden. År 1645 bildades Högeruds socken och man fick tillstånd att bygga ett kapell på gården Högeruds ägor, det stod klart året efter. Den kraftiga befolkningsökningen i församlingen under 1800-talets första hälft medförde att 1600-talskyrkan med tiden blev alltför liten. År 1865 fick församlingen tillstånd att genom "kollekt och stambok över hela riket" samla in pengar till en ny kyrka. År 1866 hade man fått in så mycket att grunden kunde börja byggas. Året efter revs den gamla kyrkan för att förse det nya kyrkobygget med material. Den nya kyrkan ritades av arkitekt Johan Fredrik Åbom, som tidigare ritat bl a Bogens kyrka. Byggmästare var P Pettersson från Wärsås. Kyrkan placerades på en skogsklädd höjd strax sydväst om den äldre kyrkplatsen. Bygget gick på mindre än ett halvår och den 20 oktober 1867 invigdes kyrkan som kom att präglas av nyromantik och nyklassicism.
Interiören, målad i vitt och grått, var mycket sparsamt inredd och dekorerad, vilket överensstämde med tidens nyklassicistiska ideal som föreskrev enkelhet, renhet, strama former, ljus och rymd. Ett korskrank med svarvade dockor avdelade altarrummet från kyrkans mittskepp. På korets valvbågen stod att läsa i guldbokstäver på blå grund orden "Si, guds lamm, som borttager verldens synd". På altaret stod ett vitmålat och förgyllt kors och predikstolen bestod av en enkel femsidig korg med ljudtak. År 1906 förändrades koret genom att tre stora blyinfattade målade fönster med bibliska motiv sattes in. Till 1880 saknade kyrkan värmeanordning, men då installerades en kamin i sakristian, och ett par år senare en större i själva kyrkan. Elektriskt ljus infördes år 1941.
Åren 1956-57 ledde slottsarkitekten Ragnar Jonsson, Stockholm en genomgripande renovering av kyrkans interiör. Det putsade valvet över långhuset ersattes då av ett trätak och valvbågen målades över. Den mest påfallande förändringen var borttagandet av de väldiga korfönstren och insättandet av den gamla kyrkans altaruppsats och predikstol. Även en äldre snidad nummertavla togs tillvara och inför återinvigningen av kyrkan år 1957 kompletterades denna med en nytillverkad tavla. Det raka korskranket togs bort och en hästskoformad altarrund kom i dess ställe. De målade korfönstren och altarkorset flyttades över till det intilliggande arkivrummet. I detta rummets tak hade redan 1867 satts upp fragment av Johan Warlinds väggmålningar från den gamla kyrkan. Ytterligare fragment sattes även upp i taket ovanför trappan till orgelläktaren.
År 1985 målades kyrkans interiör om i varmare kulörer. Detta för att få altaruppsatsen och predikstolen att bättre smälta in i kyrkorummet, samtidigt som 1800-talets ljusa helhetskaraktär skulle bevarades. Väggarna målades sålunda i en gulvit ton, absiden fick en djupare gul kulör. Bänkspeglar och orgelläktaren marmorerades. Kyrkans orgel, som sattes upp år 1890, har inte förändrats utan befinner sig i originalskick.