Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARVIKA ARVIKA KYRKBY 4:11 - husnr 1, MIKAELIKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

MIKAELIKYRKAN (akt.)
1995-02-21
Historik
Komplettering vid inventering 2003:
De äldsta delarna i den befintliga kyrkan härrör från 1600-talets mitt. Grunden till stenkyrkan lades 1647 under ledning av "Simon murmästare i Carlstad". Kyrkan var 28 alnar lång (ca 22 meter) och hade sakristia i norr. En klockstapel av trä restes på 1680-talet, strax intill den västra porten. Ett förslag till om- och tillbyggnad utarbetades 1776 av murmästare J G Reincke, vilket bearbetades vid Överintendentsämbetet av Carl Fredrik Adelcrantz. Planerna realiserades under 1780-talet. Då tillkom det tresidiga korpartiet, samt nuvarande sakristia och torn.
Enligt äldre källor uppfördes redan under medeltiden en kyrka invid den vik av Glafsfjorden som senare kom att få namnet Kyrkviken. Kyrkan, liten av trä, var helgad åt Sankt Mikael och inne i kyrkan fanns en skulptur av helgonet, sedan länge förlorad. Kyrka kallas även Mikaelikyrkan. På 1700-talet och frammåt firade sockenborna speciella kyrkomässor under Mikaelmässohelgen. Om den äldre Mikaelikyrkan minner idag en romansk dopfunt som idag ingår i Statens Historiska museums samlingar.
Initiativtagare till den nya kyrkan var kyrkoherden Petrus Erici. Arbetet inleddes år 1647 vilket gör Mikaelikyrkan till den äldsta i Jösse härad. Till kyrkorummet förfärdigade Måns snickare och Anders målare en altaruppsats. År 1875 skänktes denna och ovannämnda dopfunt till Statens Historiska museum i Stockholm. Ny predikstol tillverkades år 1739 av den i stiftet välkände bildhuggaren Isac Schullström och år 1765 utförde han även en ny rikt skulpterad altaruppsats. År 1776 kompletterades denna med en ny altartavla.
Kyrkan fick nya bänkar och målades invändigt år 1739 av målarmästare Olof Brattsten från Filipstad. På 1750-talet byggdes en läktare och även den utsmyckades av Isac Schullström. Enligt uppgift kommer från denna läktare ett antal apostla- och evangelistskulpturer som idag finns i kyrksalen på Såguddens friluftsmuseum. Samtidigt byggdes också en ny klockstapel och kyrkan rappades utvändigt. På 1780-talet byggdes kyrkan om efter ritningar av överintendent Carl Fredrik Adelcratz, Stockholm, och fick nytt innertak, skiffergolv och nya bänkar samtidigt som den utökades med ett tresidigt avslutat kor och en ny sakristia vidbyggd i norr. Utvändigt ersattes det gamla spåntaket med skiffer. Klockstapeln ersattes år 1799 av ett nytt stentorn, även detta på förslag av arkitekt C F Adelcrantz, som byggdes ihop med kyrkans västra gavel. Kyrkans exteriör har därmed förändrats endast marginellt och framstår idag som en god representant för den gustavianska kyrkobyggnadsstilen.
Under åren 1864-65 genomgick interiören en stor förändring under ledning av byggmästare J H Cronberg från Brunskog. Då tillkom bland annat en ny altarring samtidigt som altaruppsats, predikstol och läktarbarriär målades över i vitt och guld enligt tidens ideal. Skiffergolv ersattes av golv av plankor. Nya öppna bänkar tillkom. Fönstren och dörrar utbyttes och läktaren byggdes till med fyra meter. För måleriet ansvarade arkitekten Gustaf Kumlin, Arboga.
1870 beslöt man förse kyrkan med värme, järnkaminer installerades. 1931 byttes kaminerna ut för en varmluftsanläggning. 1932 kläddes torntaket med koppar. Invändigt utbyts takpanel av pärlspont och så sker förändring av väggpanel. Inför kyrkans 300-års jubileum 1947 gjordes en genomgripande restaurering ledd av stockholmsarkitekten Einar Lundberg med arkitekt Ludvig Mattson, Arvika, som kontrollant. Då sattes nya bänkar med dörrar in och predikstol och altaruppsats återfick sin ursprungliga färgsättning, av konservator Sven Dahlén, Stockholm. Nytt golv inlades och fönstren försågs med patinerat glas i smårutor. En ny dopplats skapades vid södra långhusväggen, där en äldre ingång sattes igen och ersattes med ett fönster med en glasmålning av Margit Ljung-Olofsson, Stockholm. Byggmästare var Henning Johansson, Dottevik.
1988 sker en uppfräschande renovering under ledning av konservator Urban Ullenius. Konserveringsarbeten sker på predikstol, altaruppsats och dopfunt. Väggarna målas svagt rosa och taket ges en mild blå ton. Slipning av golv, ommålning och omklädsel av altarring. Därefter har tillkommit textilskåp, ikoner, kormatta och text (gårdsnamn) på kyrkbänksdörrarna.