Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STORFORS LUNGSUNDET 3:1 - husnr 4, LUNGSUNDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LUNGSUNDS KYRKA (akt.)
1995-03-03
Historik
KOMPLETTERING VID INVENTERING 2003- Den första kyrkan på platsen uppfördes sannolikt 1643 och hade då ett rektangulärt långhus med tresidigt koravslut. Denna byggnad genomgick flera om- och tillbyggnader, bland annat 1680-81 då tornet uppfördes. Den nuvarande planformen härrör från 1722-24 då korsarmar och sakristia uppfördes. Hela kyrkan kläddes då också med spånor.

Predikstolen uppsattes 1685. En altaruppsats tillkom 1702-03 och en västläktare uppfördes 1704. 1738 målades kyrkan invändigt av målare Mård från Karlstad som då bland annat målade det platta innertaket med bibliska motiv. Två nya fönster togs upp på västra korsarmen och predikstol och altartavla målades om, liksom bänkar, fönsterbågar och foder. På 1750-talet målades fasaden med röd slamfärg och taket tjärades. På 1790-talet togs nya större fönster upp i hela kyrkan.

Taket började läggas med skiffer från Grythyttan 1835, ett arbetet som drog ut många år. En orgel inköptes från Kristinehamn 1859. Den placerades på västläktaren som för detta byggdes om. Läktare byggdes dessutom i norra och södra korsarmarna. År 1886 beslutade man att reparera den gamla kyrkan i stället för att riva och bygga en ny som tidigare diskuterats. Renoveringen skedde 1886-87 och innebar bland att väggarna rätades och kläddes med vitmålad, liggande pärlspontspanel, taket plåttäcktes och tornspiran förlängdes något efter en brand på 1830-talet. Vapenhus tillkom på norra korsarmen och de rundbågiga fönstren på kyrkobyggnaden byttes ut. Det platta innertaket byttes mot ett fältindelat trätunnvalv. Predikstolen minskades och den gamla altaruppsatsen togs bort och ersattes av ett kors med svepning.

På 1920-talet gjordes ett förslag til renovering av arkitekt Bror Almqvist, men endast delar av detta arbete utfördes, bland annat återställdes de spröjsade rundbågiga fönstren. Korfönstren försågs med målningar 1930. De tillverkades efter skisser av konstnär Tor Hörlin och tillverkade av glaskonstnär Hugo Shoultz, Kristinehamn. Den gamla altaruppsatsen rekonstruerades och återinsattes 1943 till kyrkans 300-års jubileum. Under åren 1953-54 restaurerades kyrkan efter program av arkitekt Tor Engloo, Stockholm med syfte att återställa en mer ursprunglig exteriör. Fasaderna spånkläddes och rödmålades, taket kläddes med tjärade spånor och tornet återfick den ursprungliga höjden och färgat glas sattes i fönsterbågarna. Predikstolen renoverades och bänkarna förnyades. Ny belysning och värme installerades. Tak och väggar målades i två grå nyanser.