Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSTAD BÄLTET 1 - husnr 1A, KROPPKÄRRSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

KROPPKÄRRSKYRKAN (akt.)
1995-05-13
Historik
Tanken på att uppföra en småkyrka i den nybyggda stadsdelen Norra Kroppkärr föddes redan på 1960-talet. Kyrkoherden i Norrstrands församling Gunnar Malmeström med fru hade köpt sig ett kedjehus på Mårdvägen 27. Från hans vardagsrumsfönster syntes en lämplig grandunge där kyrkan kunde placeras, väster om Inkörsvägen och norr om Kroppkärrs skola. En församlingskrets började från 1963 arbeta med att samla in medel till kyrkobygget. Ett kors restes på platsen 1964. Som förklaring till varför kyrkan först kom att byggas 1972-73 anges förutom de ekonomiska frågorna vara tomtfrågan. Församlingens önskan om vart kyrkan skulle placeras stämde till en början inte överens med kommunens stadsplanering. Byggnadsnämnden ville att kyrkan skulle placeras närmare Konumbutiken för att en tydligare centrumbildning i stadsdelen skulle möjliggöras. 1969 fastställdes kyrkans placering i kvarteret Bältet.
Kroppkärrskyrkan uppfördes 1973. Som VD för Skanark arkitektbyrå signerade Janne Feldt Kroppkärrskyrkans ritningar. Många uppdrag på kontoret skedde i projektform där de övriga anställda var viktiga deltagare. Vid Kroppkärrskyrkans tillblivelse upprättades kyrkobyggnadsritningarna i själva verket av arkitekt Inger Berggrén.
Kyrkan tillkom som ett led i den så kallade "småkyrkorörelsen" som startade under 1950-60-talen. Urbaniseringen under efterkrigstiden innebar en inflyttning till städerna men även en utflyttning till nya bostadsområden i städernas utkanter. De nya stadsdelarna behövde kyrkobyggnader, småkyrkor, som kunde skapa en naturlig gemenskap mellan församlingsborna på ett sätt som stadsförsamlingarna ofta var för stora för att göra. I de kyrkor som uppfördes fanns förutom kyrkorummet därför också olika slag av församlingslokaler.
Att den moderna kyrkobyggnaden som uppfördes i Kroppkärr var kontroversiell med sitt moderna och närmast profana formspråk går att utläsa i en tidningsartikel i Värmlands Folkblad i samband med invigningen den 24 september 1973. Reportern skriver: "Utvändigt påminner nämligen byggnaden om en helt vanlig större villa, där arkitekten fått friare händer än normalt. Det finns visserligen ett kors på taket men det är en liten detalj i jämförelse med den jättelika TV-antennen. Och klockstapeln kan tas för allt från en stor utegrill till halvt nedmonterad väderkvarn."
Till Kroppkärrskyrkans församlingsdel fogades 1985 en större utbyggnad. Den placerades i vinkel med den äldre församlingsdelen, som i sin tur låg i vinkel med kyrkorummet, vilket bidrog till att entrégården blev omgärdad på tre sidor. De massiva ytterväggarna på tillbyggnaden vittnar om att den uppfördes som skyddsrum, vilket var statligt subventionerat och en viktig del i finansieringen av bygget. Idag inryms kontor och delar av barnverksamhetens lokaler i tillbyggnaden.
Kroppkärrskyrkan är en distriktskyrka i Norrstrands församling. Kyrkan har varit en utpräglad barn- och familjekyrka redan från början. Sedan 1999 drivs projektet Barnens Katedral med syfte att ytterligare sätta barnen i centrum för verksamheten.