Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY HELGEANDSHUSET 2 - husnr 1, HELGEANDSHUSET

 Byggnad - Beskrivning

HELGEANDSHUSET (akt.)
Historik
Byggnaden uppfördes som lasarett under åren 1832-1838. Den ligger längs Norra Kyrkogatan i kvarterets östligaste del. Idag kallas byggnaden Helgeandshuset och inrymmer Visby stifts kansli. Huset är två våningar högt med inredd vind och byggt i kalksten och tegel med en gul slätputs på fasaden. Enkupigt lertegel täcker sadeltaket.

Byggnaden uppfördes på samma ställe som den tidigare hospitalskyrkan, vars grundmurar delvis kom att ingå i det nya stenhuset. En förlängning av huset, åt söder, genomfördes mellan åren 1876-78. Sedan dess har exteriören i stort sett varit oförändrad. Lasarettet inrymde till en början 42 vårdplatser. Kring sekelskiftet, 1903, var det nya lasarettet på Strandgärdet färdigt för inflyttning. Då kom det gamla sjukhuset på Norra Kyrkogatan att användas som mentalsjukhus. På 1940-talet flyttades mentalpatienterna till S:t Olofs sjukhus, nordost om staden, som då stod färdigt. Helgeandshuset byggdes om expeditionslokaler för Arméns fortifikationsförvaltning och tjänsterum för staben.

Byggnaden har bevarat sitt ursprungliga utseende från 1830-talet och också genom tiderna bevarat funktionen såsom institution. Det ger byggnaden såväl ett arkitekturhistoriskt som socialhistoriskt värde. Samverkan med fastighetens övriga bebyggelse har ett miljöskapande värde.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0