Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOTENÄS VÄGGA SKÄRGÅRD 1:1 - husnr 5, HÅLLÖ FYR

 Byggnad - Beskrivning

HÅLLÖ FYR (akt.)
Historik
Åren 1841-1842 uppfördes ett cirka tio meter högt, cylinderformat stentorn. I toppen monterades en spegelapparat, bestående av nio paraboliska speglar med lika många rovoljelampor inom lanternin. Fyren tändes hösten 1842. I samband med fyrplatsens tillkomst revs en båk, uppförd 1812.
1868 byggdes torntoppen om och försågs med en konisk påbyggnad med en linsapparat av andra ordningen med tillhörande lanternin. Den invändiga trappan ersattes av en spiraltrappa av järn.
1894 uppsattes en knallapparat i fyrtornet.
1907 installerades luxlus i fyren.
1947-48 elektrifierades fyren.
1948 anordnades en cirkulär radiofyr, vidare ett nytt maskinhus och ny nautofonapparat.
1951 installerades en reservkraftanläggning för fyren och mistsignalapparaten.
1969 automatiserades fyren. Då togs linsen från 1869 ner och ersattes av modern fyrteknik. Fyrplatsen avbemannades samma år.
Evert Taubes nämner Hållö fyr i sin visa "Det var Blue Bird av Hull" som skildrar den dramatik som ett skeppsbrott måste ha inneburit för de inblandade: "Han fick Hållö fyrs blänk, fast av saltstänk och snö/han stod halvblind - han fick den i lo,/och i lä, där låg Smögen, hans hem där hans mor/just fått brevet från Middelsbrough./Nå vad säger Du Karl, går hon klar? - Nej, kapten!/Vi får blossa, för här är det slut!/Vi har Hållö om styrbord och brott/strax i lä!/Ut med ankar! Båtarna ut!/"
Visan om Blue Bird är i och för sig en kombination av flera verkliga skeppsbrott och personer men bygger ändå på verklighetens grund. Den amerikanska briggen Blue Bird, på resa från Riga till New York, förlorade visserligen riggen i hårt väder norr om Hållö den 26 augusti 1871, men gick aldrig under. Det gjorde däremot ett annat fartyg samma dag, skonerten Flora, vars besättning räddades under dramatiska former av manskapet i Smögens då sju år gamla räddningsbåt.

KÄLLOR: Thunman, Dan. Sveriges fyrplatser - en bebyggelsehistorisk dokumentation av f.d. bemannade fyrplatser anlagda under Lotsverkets tid. Sjöfartsverket, Riksantikvarieämbetet, (Norrköping: Sjöfartsverkets tryckeri) 2000. ISBN: 91-86502-19-0
Beslut - Byggnadsminnesförklaring av Smögens lotsutkik. Länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län, 1997-06-03. Dnr 221-9278-96