Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD KVIBILLE 26:1 - husnr 1, KVIBILLE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KVIBILLE KYRKA (akt.)
2002-07-10
Historik
Kvibille kyrka är en murad, romansk stenkyrka som uppfördes under slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet. De äldsta delarna finns i långhus och kor. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus, smalare kor med halvrund östavslutning, en sakristia i N samt ett torn i V. Korets ursprungliga avslutning är dock oklar på grund av att ett gravkor 1673 tillfogats på östgaveln. Gravkoret, med nedgång, som ursprungligen torde ha haft en rund eller rundad planform, var avsatt för rådmannen Roluf Hansen och hans familj. Förmodligen revs absiden i samband med detta. Gravkoret (Kraftigt omgestaltat 1867) har senare inkorporerats i koret som därigenom blivit tämligen långsträckt.

Kyrkans exteriör har genomgått ett flertal förändringar. Byggnaden är utvändigt vitputsad och murarna genombryts av stickbågiga fönsteröppningar från 1867. Långhuset hade tidigare tillbyggnader både i N och S; ett senmedeltida vapenhus i S och i N "lilla vapenhuset". Tidigare fanns en öppning i S.
1831 uppfördes stentornet efter ritningar av arkitekt Johan Christian Serén vilket ersatte ett torn med överbyggnad av trä. 1867 vidgades den tidigare smala och rundvälvda triumfbågen. 1928 skedde en renovering i kyrkan efter ritningar av arkitekt Hakon Ahlberg, då bl a en sakristia på kyrkans norra sida byggdes samt snickeriernas ursprungliga färger togs fram (tidigare var sakristian avskärmad med skrank bakom altaret).
Vid restaureringen 1943-53 gjordes åter öppningen mellan långhus och kor något trängre, genom att flankerade pilastrar insattes. Även 1976 skedde en ombyggnad av kyrkan. I korets södra yttervägg finns en inmurad runsten samt spår av medeltida muröppningar.

Även invändigt är kyrkan vitputsad. Kyrkorummets nuvarande utformning präglas framförallt av restaureringen 1928 och 1949-53, då man försökte återskapa kyrkans 1700-talsinteriör. Långhuset täcks av ett plafondtak av trä insatt 1770, medan koret har ett plant innertak av trä. Långhustaket är dekorerat med målningar från 1771 utförda av Johan Blomberg, och övermålade 1870, men återigen framtagna vid restaureringen 1949-53. Öppningen mellan målningarna täcks av en bjälke som bärs av de 1949-53 tillkomna pilastrarna, med skulpterade kapitäl. Vid detta tillfälle utfördes även kompletterade målningar i anslutande stil på det plana kortaket av konservator Erik Sköld.