Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY RÅDMANNEN 2 - husnr 1, RESTAURANG MUNKÄLLAREN

 Byggnad - Beskrivning

RESTAURANG MUNKÄLLAREN (akt.)
Historik
RÅDMANNEN 2 - Delar av åtminstone två medeltida byggnader finns bevarade på fastigheten och ingår i den nuvarande huvudbyggnaden i det nordöstra hörnet. Enligt 1697 års karta motsvarade det som idag utgör Rådmannen 2 av tomt nummer 186:a i öster och delar av tomt nummer 185 i väster, bebyggda med ett trähus vardera. De medeltida stenhusen omnämns inte och antas därför vid denna tid vara förfallna. Vid 1785 års husklassifikation fanns på den östra tomten ett hus av trä och sten samt ett stall av trä. Den västra tomten växlade tillhörighet mellan motsvarigheten till nuvarande Rådmannen 1 och 2 under 1700-talet. 1860 fick Rådmannen 2 den tomtbegränsning som ännu råder, i samband med att gränden söder om fastigheten lades om till tomtmark. Enligt ett förordnande 1871 förlades handel till torgets västra sida och olika butiker etablerades i byggnadernas bottenplan. Under 1900-talet förföll fastighetens bebyggelse relativt kraftigt, men renoverades med stor försiktighet under 1960-talet. Samtidigt etablerades ett litet hantverkscentrum ihop med samägda Rådmannen 1, med gårdsytorna som torg. På 1970-talet öppnades den restaurang- och pubverksamhet, Munkkällaren, som är etablerad på fastigheterna Rådmannen 1 och 2.
Fastighetens nuvarande bebyggelse består av tre byggnader. I det nordöstra hörnet, med den breda gaveln vänd mot Stora Torget är huvudbyggnaden placerad, bestående av flera huskroppar, varav två med ursprung i medeltid och 1600-tal. Längs tomtens sydsida finns ett trähus från 1700-talet, som ursprungligen fungerade som stallbyggnad. I fastighetens sydvästra hörn ligger ett före detta uthus från 1800-talet. Samtliga byggnader ingår i restaurangverksamheten. Den kullerstensbelagda gården är väl sluten innanför bebyggelsen och rymmer sommartid uteservering.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0

Byggnad A består av minst tre sammanbyggda huskroppar från olika tidsperioder. Den äldsta delen, en delvis outgrävd källare med drygt metertjocka kalkstensväggar, ligger under östra hälften av byggnaden sträckande sig upp till jämnhöjd med dagens marknivå. På denna grund har under senare medeltid rests en tegelbyggnad vars utsträckning inte är undersökt. Mot Lilla Torggränd finns en spetsbågevälvd dörr-öppning och tre troligen ursprungliga fönsteröppningar. Muren är uppförd med munkförband.

I södra delens andra våningsplan finns en bulhuskonstruktion med ursprung i 1600 eller 1700-tal. I söder ansluter en under 1700-talet utförd tillbyggnad. Allt under gemensamt valmat tak belagt med enkupigt tegel. Mot torget har byggnaden grå spritputs utförd under 1960-talet med den äldre putsen som förebild.

KÄLLA: Länsstyrelsen Gotlands län, Byggnadsminnesförklaring, 1995-06-21. Dnr 221-380-94