Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÄFFLE TVETA PRÄSTGÅRD 1:7 - husnr 1, TVETA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TVETA KYRKA (akt.)
1995-04-19
Historik
Komplettering vid inventering 2002:
Kyrkan i Tveta har troligen föregåtts av åtminstone en tidigare kyrka som låg vid Mon, några kilometer från nuvarande kyrkplatsen. Detta skall ha varit en träkyrka som ännu vid 1800-talets början skall ha haft en synlig stengrund bevarad. Från denna kyrka finns bevarade invetarier bland annat i form av snidade träfigurer, kyrkklockor och dopfunt. Den nuvarande kyrkan stod troligen färdig 1670, vilket också framgår av årtalssiffror på vapenhuset.
Kyrkan var troligen ganska enkel i sitt utförande, den saknade till exempel golv vilket framgår i den första protokollsboken från 1705. I början av 1700-talet skedde vissa förändringar interiört. Arbetena genomfördes på initiativ av överste Ahlfeld på Tveta gård, vilken också till största del stod för kostnaderna. Bland annat lades golv, innertaket målades och en ny altartavla beställdes från Västergötland. Den nya altartavlan levererades 1722. En läktare och en sakristia stod färdiga 1737. Läktaren målades 1738 av "målare från Åmål". Två år senare gjordes ny bänkindelning. Fönster öppnades upp på norra väggen, mot läktaren 1746 och alla fönster gjordes större 1779. Under åren 1781-83 renoverades kyrkspiran och tornet kläddes med spånor. Hela kyrkan tjärströks.
1872 genomfördes en stor ombyggnad av kyrkan. Den byggdes till med 8 alnar på längden och påbyggdes med tre stockvarv. Det tidigare platta taket välvdes. Troligen tillkom plåttaket i denna ombyggnad. Spånbeklädnaden på ytterväggen togs bort och stommen brädfodrades och målades vit. Predikstolen uppfördes 1874 som gåva av prästen Las Edgren i Kila. En orgelfasad tillkom 1887 den var tillverkad av EA Zetterquist & son i Örebro.
En invändig renovering genomfördes 1914, troligen kläddes väggarna då med pärlspont. Den 1 juli 1940 påbörjades omfattande, främst interiöra arbeten efter ett program av arkitekt Einar Lundberg. En ny sockel under kyrkan uppfördes (grundläggare Johan Takman Kila). Ett nytt golv lades. I samband med arbetet med golvet fann man en vinkällare under nuvarande tornet. Efter uppmätning stängdes utrymmet till. De pärlsponstklädda väggarna var i mycket dåligt skick och kläddes med masonit, därefter målades väggar och tak. Nya bänkar med täta ryggar och gavlar tillkom. På altaruppsatsen togs de gamla färgerna fram och konserverades, de medeltida träskulpturerna konserverades av Sven Dahlén, Stockholm. Över predikstolen byggdes en baldakin. Dopaltare gjordes. Pannrum iordningställdes under sakristian och ett nytt värmesystem med lågtrycksånga installerades. Återinvigning av kyrkan 1941. 1953 invigdes en ny kyrkklocka, skänkt av Maria Svenson, Billsvik. Klockan är gjuten av Bergholtz klockgjuteri i Stockholm och väger 275 kg. Samma år byggdes den gamla orgeln om. Detta gjordes av orgelbyggare Nils Hamberg i Göteborg. Under 1950-och -60-talen har antikglas har satts in i fönstren. 1955 togs den vita panelan bort från kyrkan och kyrkan spånkläddes åter. Fasaderna tjärströks.
1969 genomgick kyrkan en omfattande renovering. På grund av hussvamp i trossbotten tvingades man att riva upp hela golvet. En bottenplatta av betong gjöts och ett nytt golv lades i kyrkan. Två bänkar togs bort vid den medeltida Kalvariegruppen liksom på var sida om mittgången längs ner i kyrkan. Västra väggen flyttades fram och på så sätt fick man två nya utrymmen under läktaren: en brudkammare och ett förråd. Nya dörrar mellan vapenhus och långhus. Väggarna i kyrkorummet målades i en ljusare färgställning. På läktarens norra sida byggdes ett podium och nya bänkar för kören. Utvändigt tjärströks väggarna och det röda plåttaket målades i en svartgrön ton. Murstocken vid sakristian revs. Justering av kyrkgrinden och trappan. Renoveringsprogrammet var framtaget av arkitekten Werner Gjerming, Arvika, entreprenör var byggnadsfirma Tage Zetterqvist, Arvika.
Fasaden tjärades och fönstren målades 1982. Under 1988 förstorades läktarunder-byggnaden så att kapprum, toalett och brudkammare med textilförvaring kunde inrymmas. Vatten och avlopp installerades. Nya elledningar och renovering av kristallkronorna, samt ny rosa mittgångsmatta. En bänkrad togs bort längst bak. Sakristian renoverades och ny rosa heltäckningsmatta tillkom, liksom spiraltrappa ner i källaren som har inretts bl a till förvaring. Ny, handikappanpassad entré till vapenhust i tornet. Konserveringsarbeten på altaruppsats, predikstol och altarring omfördes 1995 av konservator Cecilia Skoglund, Värmlands Museum.