Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ORUST GILLEBY 4:1 - husnr 1, TEGNEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TEGNEBY KYRKA (akt.)
2000-11-07
Historik
Bohusläns museums historik vid inventering 2002-2005:

TEGNEBY KYRKA ersatte 1891 en medeltida föregångare på samma plats. Den gamla kyrkans torn, uppfört i tre etapper 1692, 1701 och 1705, fick stå kvar och byggdes samman med den nya kyrkan. Altaruppsatsen från 1696, inköpt till Tengeby 1807, återanvändes men ändrades något.

Ritningarna var utförda av Adrian Petersson och kyrkan byggdes med fasader i tegel i tidstypisk sen nygotik, och även inredningen gick helt i nygotisk stil. Liksom flera andra kyrkor med naturstens- och tegelfasader från denna tid, fick även Tegneby kyrka tidigt fuktproblem. Redan 1905 målades interiören om, och 1911 skedde en utvändig reparation med bl a utbyte av skadat fasadtegel.

När det under 1930-talet var dags för en större renovering av kyrkan, skedde samtidigt en fullständig omgestaltning av kyrkan, delvis betingad av konstruktionens fuktproblem. Den nygotiska karaktären försvann nästan helt, genom att fasaderna spritputsades, samtidigt som gavelfälten ovanför syd- och norrportalerna revs ner, liksom även strävpelarna utmed fasaderna. Invändigt slogs ett tunnvalv av trä under de ursprungligen synliga takstolarna, och flera detaljer som läktarbröstningen och altarringen bekläddes med släta skivor. Koret i öster skildes från långhuset med en vägg, och byggdes om till sakristia. Samtidigt återfördes också gamla kyrkans 1600-tals predikstol från Nösunds kapell, och altaruppsatsen återställdes. Arbetena skedde 1937-38 under ledning av Axel Forssén. Exteriört har få ändringar skett sedan dess.

I början av 1960-talet byggdes rum under läktaren, efter ritningar av Johannes Olivegren, med en modernistisk utformning. Samtidigt byggdes en ny orgel med ett helt nytt orgelhus.

Senaste större invändiga renoveringen skedde 1989-90, under ledning av Magnus Wångblad. Korpartiet möblerades om något, skivinklädnader från 1937-38 avlägsnades, och man arbetade också med en strävan att sammanfoga interiörens olika delar. I det ursprungliga koret revs sakristiinredningen ut, och här inrättades en "lillkyrka".