Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIDAHOLM KAPLANEN 4 - husnr 1, TIDAHOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TIDAHOLMS KYRKA (akt.)
1995-04-27
Historik
1822 drev baronerna Rudbeck och von Essen igenom en sammanbyggnad av medeltidskyrkorna i Agnetorps och Baltaks församlingar. Särskilt Baltaksborna var motsträviga och opponerade sig emot att man kallat deras kyrka för "ful och skröplig". Rudbeck skänkte ett stycke mark för bygget invid Tidaholms bruk, inte långt från den sedermera raserade gamla kyrkan i Agnetorp. Ritningar upprättades av Överintendentsämbetets arkitekt Fredrik Blom. Grunden lades 1838 och byggnadsarbetet var helt avslutade 1841. Byggmästare var Jan Bergström från Slöta. Baron Rudbeck bekostade även införskaffandet av en Söderlingorgel.
Kyrkan genomgick en inre och yttre omdaning i nygotisk stil 1892. Arkitekt var Folke Zettervall. Alla dörrar nygjordes och portsmygarna försågs med risaliter och tempelgavlar. Alla hörn fick rusticerade omfattningar. Tornet försågs med en ny spetsigt avslutad lanternin och tornur. Koret fick en raksluten utkragning med dekorerad trefönstergrupp och en liten sakristia i norr. Innertakets flacka tunnvalv byttes mot ett åstak med synlig takstol. Inredningen nygjordes i sin helhet efter ritningar av F A Wahlström. Sist tillkom läktare och predikstol, båda ritade av arkitekt Isak Gustaf Clason 1908. Samma år installerades ett nytt orgelverk av C A Härngren, Lidköping, med behållande av den gamla fasaden. Interiören fick en ny, rik färgsättning med kvaderimitation och bårder på väggarna. Sakristian utvidgades åt norr 1911 av arkitekt Gustaf Lindén. 1920 installerades centralvärme med lågtrycksånga. Pannrummet inrymdes under sakristian.
1934-35 utfördes en ny, total omgestaltning av kyrkorummet, ledd av arkitekt Axel Forssén. Kyrkan gjordes treskeppig med ett nytt, tunnvälvt innertak av masonit, buret av två pelarrader. Bänkarna med sina skurna gavlar ersattes av nya med raka gavlar. 1892 års altarprydnad i form av ett hjulkors ersattes av den gamla kyrkans altaruppsats i rokoko, vars ursprungliga färgsättning framtogs av konservator K J R Johansson. Denne skar även ett kompletterande krucifix i stil med det på Daretorps snarlika altaruppsats. Predikstolen försågs med reliefer i fyllningarna. Ett ljudtak tillkom även. Ett antal begravningsvapen konserverades och uppsattes. Dopfunten befriades från sentida övermålningar. Alla fönsterbågar nygjordes och försågs med svagt färgade antikglas. Läktarpelarna gavs en enklare form och bröstningens baksida kläddes med masonit. Nya ljuskronor av mässing införskaffades. Interiören fick en ny, ljus och enhetlig färgsättning. Borta var sekelskiftets bårder och schabloner. Elektricitet drogs in för belysning och orgelfläkt. Sakristian försågs med ny skåpsinredning och vindfång. I vapenhuset revs den södra läktartrappan och under den norra inrymdes en skrubb. Uppvärmningen med lågtrycksånga moderniserades. Väst- och mittportarna nygjordes och kläddes med kopparplåt. Ovan dessa placerades ytterbelysning. Alla fasader avfärgades. 1951 försågs orgeln med ett nytt, pneumatiskt verk av Olof Hammarberg, Göteborg.
1970-71 renoverades kyrkan av arkitekt Anders Ekman. Vid detta tillfälle tillkom en läktarunderbyggnad med kapprum och toalett samt biutrymmen på läktaren, sistnämnda bl.a. för ett ryggpositiv byggt av Lindegrens orgelbyggeri, Göteborg. I vapenhuset revs den norra läktartrappan och ersattes av en ny. Nytt golv av kalksten inlades där och i koret. En ny "gladare" färgsättning med blått, grönt och grått komponerades av Olle Hellström. Denne konserverade även altaruppsatsen. En högtalaranläggning installerades. Korbänkarna slopades för att ge rum åt dopplats. Fasadernas puts lagades och avfärgades med silikatfärg. Två år senare införskaffades en kororgel.
1989-90 ommålades interiören efter befintlig färgsättning. Väggarna rengjordes. 1994 byttes plåt på lanterninen och tornets takfall. Korskulan fick ny förgyllning. Vid samma tillfälle utbyttes rötskadat virke. Tornfasadernas sentida cementlagningar och silikatfärg borttogs emedan de uppvisade stora spjälkningsskador. Putsen lagades och avfärgades med kalk. 1995-96 förfärdigades ett nytt orgelverk av Grönlunds orgelbyggeri, Gammelstad. Den gamla fasaden behölls med ny färgsättning. Läktaren fick nytt golv.