Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS BREDARED 6:1 - husnr 1, BREDAREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BREDAREDS KYRKA (akt.)
1995-06-06
Historik
Bredareds kyrka började byggas med nyklassicistisk utformning 1832 och invigdes 1839. Den är en av byggmästare Petter Perssons (oftast kallad Pettersson) många kyrkor. Han var från Sandhult, en trakt då känd för sina många och skickliga byggmästare och snickare, specialiserade på kyrkobyggen. En stentavla över västporten anger 1834 som byggnadsår. Den tidigare kyrkan var av sten med spåntäckt tak och sannolikt medeltida, men sakristian på norra sidan med vinkällare var uppförd 1716. År 1750 var måtten invändigt cirka 16 x 6,5 meter. Bänkar och läktare var målade liksom den "moderna" altartavlan och predikstolen med sina bilder och sniderier. Orgeln var ny med sex stämmor, tillverkad 1748 av Jonas Wastenius i Linköping och i taket hängde två mässingskronor. I koret satt två epitafier av täljsten över en kyrkoherde Bjerbii med inskriptioner på latin inmurade i östra och södra väggen. I koret fanns en prästgrav som nådde under altaret. En klockstapel fanns med två klockor.
Altaret lär ha tagits med till den nya kyrkan, medan man beställde en ny predikstol från Johannes Andersson i Mjöbäck. Han tillverkade även altaruppsatsen till Borås Caroli kyrka vid samma tid. Intentionen var att även orgelverket skulle flyttas över. Men så blev det inte, utan orgelbyggaren Johan Niklas Söderling i Göteborg fick bygga en ny som installerades 1844 på hösten. Den ersattes emellertid år 1900 med en orgel byggd av Johannes Magnusson i Göteborg. Altartavlan, med förgylld ram, målades 1857 av artisten Anders Gustav Ljungström från Sandhem.
En större renovering genomfördes 1922-23 då kyrkan fick ny bänkinredning, dock med återanvända dörrar, nytt golv, gradänger på läktaren, samt delvis nya dörrar och det södra vindfånget togs bort. Korfönstren fick antikglas. 1938-39 utvidgades kyrkogården åt norr. En större invändig renovering genomfördes under ledning av Axel Forssén 1952-53. Denna innebar att stengolvet byttes till trägolv, invändig ommålning, där en draperimålning i koret behölls (övermålad senare vid okänd tidpunkt), nya innanfönster, borttagande av bänkar och förhöjning av korpartiet. Läktarbröstet förminskades något, vapenhuset byggdes om och södra läktartrappan togs bort. Under sakristian byggdes ett pannrum för ny värmeledning vilket gjorde att kyrkans kaminer och skorstenar togs bort. Elektriskt ljus installerades. 1966 fick sakristian en tillbyggnad åt väster med entré, toalett och förråd.
1988-89 genomfördes den andra, stora renoveringen av kyrkan. Arkitekt Ture Jangviks ambition var att återställa det ursprungliga, ljusa kyrkorummet vilket kom att prägla den nya, invändiga färgsättningen. Hela interiören målades om. Nya läktarunderbyggnader samt en ny trappa byggdes under läktaren och elinstallationer gjordes. Utvändigt putslagades och avfärgades fasaderna, snickerierna målades.
Under 1990-talet är det främst kyrkogården som har förändrats. 1989 lades ett förslag till att uppföra en urnlund sydost om befintlig likbod. 1991 sattes belysningsstolpar upp på kyrkogården samt anlades en minnesplats. 1997 arrangerades en blomster- och viloplats samtidigt som vissa grusgångar smalnades av.