Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TORSBY SÖDRA STÖLLET 1:15 - husnr 1, NORRA NY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NORRA NY KYRKA (akt.)
1995-03-06
Historik
Komplettering vid inventering 2004:
Den nuvarande kyrkan i Norra Ny är inte socknens första. Från bedömning av bevarade, äldre inventarier - en dopfunt och några träskulpturer - bör en kyrka funnits redan under 1200-talet.
Pilgrimsvägen till Sant Olofs grav i Trondheim passerade genom socknen, troligtvis fanns ett kapell för dem. Traditionen berättar att socknens äldsta kyrka legat på Munkebols ägor vid Krusmon strax söder om Ambjörby. Uppgifterna om denna kyrka är sparsamma. En utgrävning av de bevarade resterna av kyrkans grundvalar företogs år 1945 under ledning av landsantikvarien Helge Kjellin. Man fann då att kyrkan utgjorts av en liten, rektangulär byggnad om ca 8 m längd och 7 m bredd.
Vid mitten av 1700-talet hade den gamla kyrkan blivit trång för den kraftigt växande befolkningen. Man diskuterade en utvidgning och renovering och dels en helt ny kyrka uppförd på annan plats. Man beslutade sig om det sistnämnda och valde en ny kyrkplats på Stöllets mark.
Arbetet på den nya kyrkan påbörjades 1763 och slutfördes följande år. Den gamla kyrkan vid Kyrkebol revs dock först år 1773. En minnessten på den gamla kyrkplatsen restes 1948 genom hembygdsgårdens försorg. Byggmästare var Olof Håkansson från Snöre i Ekshärad. Snickerierna utfördes av Lars Larsson i Ruskåsen. Kyrkans invigning ägde rum Mikaelidagen den 29 september 1764 och förrättades av prosten Bengt Piscator i Ekshärad.
Som i så många andra fall var kyrkan långt ifrån färdig vid invigningen. 1779 tillkom spånbeklädnaden och 1827 panelades kyrkans innerväggar, dessförinnan hade timret stått synligt. Inredningen stod delvis ommålad fram till 1840-talet. På 1860-talet byggdes kyrkans fönster om. Kyrkan hade från början en reslig tornspira av renässanstyp, men denna nedtogs 1806 och ersattes med en lägre, krönt av en lanternin av gustaviansk typ. För dessa arbeten svarade konstmästaren Hasselqvist och snickaren Håkan Nilsson.
1806 års tornkrön ersattes slutligen 1924 med den nuvarande av arkitekten Bror Almquist. Dess utformning torde väl överensstämma med den ursprungliga. Vid detta tillfälle lämnades exteriören i övrigt i stort sett orörd. I interiören vidtogs en del förändringar, dock inga som mera väsentligt ändrade kyrkorummets ursprungliga karaktär. På väggarna tillkom diskreta dekorativa målningar liksom glasmålningar i koret, föreställande evangelistsymbolerna. Vidare ommålades altaruppsatsen och predikstolen liksom all fast inredning och bänkarna moderniserades. 1928 och 1977 utfördes konservering av medeltida inredning och altaruppsats. På 1970-talet täcks kyrkans långhustak och korsarmar med galvaniserad målad stålplåt. Det senaste tillskottet är handikappanpassning av den södra entrén genom en ramp med träräcke.