Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUNGBY BJÖRKLUNDEN 5 - husnr 1, LJUNGBY TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

LJUNGBY TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en rödputsad tvåvåningsbyggnad med sockel av granit och listverk och lisener i avvikande färg. Byggnaden består av två sammanfogade huskroppar. Mot Storgatan vetter den ursprungliga huvudbyggnaden med sin centralt placerade entré. Det valmade sadeltaket är kopparplåtavtäckt och har en takryttare, också den kopparklädd. Liksom i Reftele tingshus består entrépartiet av en portik med släta kolonner samt tre rundbågiga pardörrar varav endast den mittersta är öppningsbar. En bred naturstenstrappa leder upp till porten. Pardörrarna har spröjsade överljus och avskiljs från varandra med krenelerade, polykroma pilastrar. Själva spegeldörrarna är också livligt färgsatta. Ovanför entrén syns texten "TINGSHUS" skrivet med guldfärgade bokstäver, och en tavla med ett dubbelvänt C som ramar in siffran XI och årtalet 1684, också det skrivet i guld. (Förklaringen till detta "vapen" är enligt fd lagmannen vid Ljungby tingsrätt PO Marke, att man utgick från det då använda häradssigillet som bestod av ett rättvänt och ett omvänt "S" för Sunnerbo och årtalet "1684", vilket står för det år då sigillet togs i bruk. Sedan uppfattades det felaktigt som namnchiffer för den kung som regerade det aktuella året.)

På gården syns tingssalen skjuta ut i en välvd byggnadskropp med höga och smala fönster. I vinkel mot huvudbyggnadens gårdsfasad ligger vid den östra sidan, mot Drottninggatan, en tegelbyggnad i en våning med inredd vind och koppartäckt mansardtak. Detta så kallade "Gröna huset" uppfördes samtidigt som tingshuset och innehöll häradsfängelse och vaktmästarebostad. Senare användes den som vaktmästare- och notariebostad. Idag (1998) inryms en advokatfirma i huset.

Vid den västra sidan ligger en tegelbyggnad som uppfördes som häradshövdingbostad och arbetslokaler år 1960. Bottenvåningen i denna tillbyggnad har fasader av mexitegel och andra våningen av brun träpanel. Taket är platt. Byggnaden ritades av Gösta Fredblad och Hugo Höstrup och delar av bottenvåningen används idag som tjänstelokal medan andra våningen fungerar som privatbostad åt en av tingsrättens anställda. Huskroppen förbinds med tingsrätten via en mindre envåningsbyggnad.

Besökaren till tingsrätten passerar först genom ett mindre vindfång för att nå vänthallen med expedition. Olikfärgade naturstensplattor täcker golvet och träfanerplattor väggarna. På väggen mellan de två ingångarna till den stora salen hänger en stentavla med orden "Allt I viljen att människorna skola göra Eder det skolen I ock göra dem". De tre salarna nås samtliga via den centrala vänthallen. Den stora tingssalen är rektangulär till formen. Rätten sitter på ett podium vid ett svängt täckt bord och åhörarna i fasta bänkar. Ljuset faller in bakom rätten. På den ena långväggen hänger den stora tavlan "Kungshögen" av Ragnar Persson. Tingssal 3, som ligger längst bort mot den forna häradshövdingebostaden, tillkom 1995.

2002 skrev Annette Peterson ett studentarbete om tingshuset under sin utbildning vid Institiutionen för kulturvård, Göteborgs universitet. Följande uppgifter är hämtade ur hennes text "Rätten tingstad i Sunnerbo härad": Tingshuset har byggts om vid flera tillfällen, 1911, 1924, 1925, 1931, 1936 och 1937. gjordes en ombyggnad som innebar att de två flyglarna som flankerade tingshuset byggdes på med en våning och integrerades i den stora huskroppen. Idag är det svårt att förstå att byggnadens yttersta fönsterpar faktiskt en gång har suttit i envånings flyglar.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns fyra exteriörbilder och fem interiörbilder arkiverade från inventeringen 1971. Interiörbilderna visar tingssalens inredning från ombyggnaden 1950

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-15