Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA ROASJÖ 1:24 - husnr 1, ROASJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ROASJÖ KYRKA (akt.)
1997-03-06
Historik
ROASJÖ KYRKA uppfördes 1690 och bidrag till dess uppförande lämnades av kung Karl XI som också uppmanade till en kollekt för ändamålet i hela Göteborgs stift. Året därpå stod inredningen klar, men interiören kom inte att målas förrän år 1707. Kyrkan förlängdes åt öster 1782 och det smala, befintliga koret ersattes med ett tresidigt. I samband med denna ombyggnad insattes nya fönster och kyrkorummet ommålades. Målningen utfördes av Nils Åhwall från Borås, som också målade altartavlan, uppsatt 1785. Tornet vidbyggdes 1809 vid kyrkans västra gavel.

En invändig renovering utfördes 1811då en läktare på norra sidan togs bort och nya fönster, helt lika de övriga, togs upp där läktaren tidigare suttit. En ny, större läktare uppfördes i samband med detta mot långhusets västra vägg. År 1821 vidbyggdes en sakristia i norr. Kyrkan målades in- och utvändigt 1862 och året därpå företogs en del åtgärder inne i kyrkorummet. Bland annat tillkom ett antal nya bänkar på sydsidan eftersom mer utrymme tillkommit i samband med att en dörr i södra långhusväggens östligaste del sattes igen. Eftersom det samtidigt sattes in en ytterdörr i sakristians östra vägg finns det anledning att tro att den borttagna enkeldörren i långhusväggen återanvändes till sakristian. Den nuvarande kyrkorgeln skänktes till kyrkan år 1896.

Kyrkan genomgick en omfattande restaurering 1930 efter förslag av Boråsbyggmästarna Albin & Carl Wilhelm Gustafsson. Yttertaket omtäcktes med sågad furuspån som lades ovanpå det gamla. På ytterväggarna omlades ekspånen. De befintliga dugliga spånen flyttades till södra sidan medan det på norra sidan uppsattes nytt spån. Tornhuvens tak av galvaniserad järnplåt svartmålades. Kyrkan målades ut- och invändigt. Invändigt målades taket i en ljus blågrön kulör och väggpanelen togs bort. Program för ommålningen upprättades av artisten K J R Johansson. Äldre bemålning (från 1700-talet) framtogs på predikstolen, altarmålningen med ramverk, läktarbröstningen och korbänkarna. Färgsättning och målningsbehandling på den fasta inredningen anpassades efter den framtagna äldre bemålningen. Nya golv inlades i kyrkan. Till mittgången och koret användes de gamla breda golvplankorna medan det förhöjda golvet i bänkinredningen lades av nytt virke. Den gamla bänkinredningen borttogs och nya bänkar byggdes med bibehållande av de gamla bänkdörrarna. Nya fönsterkarmar och ytterbågar insattes, liksom innanfönster. Så långt möjligt användes det gamla grönaktiga glaset, vidare insattes antikglas. Knäfallet breddades på altarringen. Värmeledning installerades och ett pannrum anordnades i anslutning till detta. Ett varmluftsystem från Ebbes Bruk installerades.