Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARIESTAD EKBY 16:1 - husnr 1, EKBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EKBY KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
EKBY KYRKA - Nuvarande kyrka hade en medeltida föregångare. Enligt en inskription utvidgades denna 1804 och nuvarande torn uppfördes (troligen på medeltida murar).Tornspiran är, enligt samma inskription, från 1873. Då kyrkan skulle restaureras omkring år 1900 rasade murarna. Man beslöt att då att istället riva den gamla kyrkan och uppföra en ny invid det gamla tornet. Hur mycket medeltida murar som ingår i nuvarande kyrka är oklart. Denna uppfördes i nygotik 1902, enligt ritningar K Hultcrantz och A Vetterberg. Denne ritade även altaruppsats, predikstol, orgelläktare och bänkinredning. Detta är bevarat, men altaruppsatsen är undanställd på tornvinden. Kyrkorummet var från början färgsatt i sandgula och bruna toner. En liljesten användes som tröskel i en dörröppning på tornvinden. Från medeltiden är bevarat en dopfunt, ett 1300-talskrucifix, tre liljestenar och en lillklocka. Altaruppsats från föregående kyrka är från 1699 och från 1600-talet finns även en bänkdörr.
Orgeln är byggd 1886 av JA Johansson, Mösseberg. Orgeln omdisponerades troligen på 1920-talet. 1938 lämnade Axel Forssén och ingenjör Magnus Ericson ett förslag till installation av el och av värmesystem med varmvatten. Andra planerade åtgärder var invändig ommålning, omputsning av fasad, lagning av takplåt, ny altarring. I förslaget ingick elektriska installationer, förändring av fönster, omplacering av äldre altaruppsats och av triumfkrucifix. Arbetena kom dock troligen aldrig till stånd.
1954 -1955 genomförde arkitekt Adolf Niklassons och ingenjör Sigurd Lidéns ett restaurering. I förslaget ingick installation av elektrisk värme och belysning, isolering av golv, nedtagning av skorsten, lagning av yttertrappor, borttagning av det mellersta korfönstret, ny färgsättning samt ett vindfång i söder. Rötskadat virke i taket borttogs. Bänkar avlägsnades i såväl öster som väster. Olle Hellström konserverade den äldsta altaruppsatsen, som härefter fick nuvarande placering över altaret. 1965 skedde skadedjursbekämpning genom Anticimex.
1970 godkändes ett förslag av arkitekt Lars Rune Bengtsson till läktarunderbyggnad samt skåp under läktaren. Orgeln restaurerades 1978 av Smedmans orgelbyggeri, Lidköping. 1989 renoverades fasaden genom Firma Puts- och Fasadrenoveringar i Skaraborg AB.