Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD HOLM 24:1 - husnr 1, HOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HOLMS KYRKA (akt.)
1994-11-09
Historik
Kyrkan uppfördes vid 1100-talets slut.
1689-90 Taket över koret och långhusets södra sida reparerades.
1691 Ombyggnation av befintligt trätorn.
1693 års inventarium berättar att det låg tegelstenar i kyrkogången och bräder under bänkarna.
1730-talet: Spåntäckningen på södra sidan av kortaket lades om.
1742-78 Ett besiktningsportokoll upprättades 1742. Enligt protokollet var kyrkans tak täckt av takspån och i så bristfälligt skick, utom över korets södra sida som omlagts ett par år tidigare, att såväl spån, som rote, "sparrwärk" och invändig takpanel var helt förfallet. Vapenhuset var bristfälligt interiört och exteriört. Likaså var kyrkans inredning, bänkar, predikstol, präste- och klockarebänk bristfälliga. Ett förslag till restaurering upprättas, men genomförs i etapper pga av bristfällig ekonomi.
1752 Kyrkans norra sida avbildades i Jacob Richardssons "Hallandia antiqua et hodierna" Långhus, kor och absid finns samt ett högt trätorn sammanbyggt med långhuset i väster. Kyrkan har inga fönster mot norr. I ett besiktningsprotokoll från 1742, beskrivs södra sidan "På kyrckian är alena 3 stycken små fönster högt uppe i murne å södra sidan, mycket söndriga, näml. 2 ne i sielfwa Kyrckian och ett i Choret&" Vidare ger beskrivningen för handen att kyrkan endast har en ingång och att den finns i ett vapenhus vid kyrkans södra sida.
1753 läggning av takspån.
1778 stod kyrkan färdigrestaurerad. Den hade då blivit målad "till alt dess innanrede" och prydd med "gammaldags målningar". Den som stod för måleriet hette Johan Blomberg. Troligt är att kyrkan under dessa år försågs med små "fönstergluggar" på norra sidan och att en dörr togs upp i södra korväggen. Om målningarna skrivs i ett inventeringsprotokoll från 1830 att "Taket är icke hvälfdt utan platt med gammaldags målning, som föreställer i midten Gud Faders och Frälsarens bilder: Den ena bär i högra handen korset, den andra i venstra handen en spira och den Helige Ande under bild af Dufva. De omgifvas af fyra englar&" Altardisken var rak och inneslöt en stol med målad inskrift.
1796 De två gluggarna mot norra sidan ersattes av två fönsterlufter av samma storlek som två på södra sidan.
1810 Trätornet (42 alnar högt) ödelades genom en åskeld. En provisorisk klockstapel av trä uppfördes tills det nya klocktornet stod färdigt.
1820-1822 Om- och tillbyggnad Efter förslag från 1816.
Västra gavelväggen och vapenhuset på kyrkans sydsida revs, liksom pelarna mellan kor och långhus. Nuvarande stentorn uppfördes med Breareds kyrktorn som förebild.
1855 Nytt ytter- och innertak. Kyrkans tak försågs nu med skiffer utvändigt i stället för spån och med ett välvt innertak istället för det föregående platta. Fasaderna putsades om ut- och invändigt.
1870-74 Ny inredning. Bänkar, predikstol och altare samt orgel (begagnad från Halmstads församling) och altarprydnader - en kopia av Thorvaldsens Kristus samt två barnstatyer av pressad zinkplåt från Köpenhamn. En fondvägg av trä uppsattes mellan kor och absid. Den gamla altartavlan borttogs korets dörr mot söder igensattes med en stor gravhäll (befanns senare höra till en långt tidigare funnen runsten). En ny ingång till absiden upptogs i öster.
1873 En ruininskriftsförsedd gavelsten till ett tidigmedeltida gravmonument överlämnades till Statens Historiska museum i Stockholm, dit också en 1938 påträffad tillhörande täckhäll fördes.
1888 Kyrkan försågs med en värmeanordning.
1893 Det inre kyrktaket belades med en blandning av lera och sågspån för att värmen skulle bibehållas bättre.
1897-1899 En ny tornspira efter ritning av stadsarkitekt Sven Gratz i Halmstad, uppfördes.

1920 renovering av orgeln, Magnusson, Göteborg
1932 Restaurering av en 1600-tals oljemålning med korsfästelsemotiv, samt begravningsvapen och bibel, konservator Erik Skjöld, Halmstad. Mässhaken konserverades av Föreningen Pietas, Stockholm.

1936-38 Genomgripande restaurering efter förslag av Harald Wadsjö, Söndrum. Kyrkans medeltida ursprung framhävdes nu. Rekonstruktion av triumfbågsmuren (Byggmästare Ernst Carlsson, Kjällstorp). Igenmurning av dörrhål i absidens östsida. Markering av ett igenmurat medeltida fönster på norra långhusväggen. Installation av ett värmeledningssystem. Omputsning av långhusets innerväggar.
Återupptagande av en under 1800-talet igenmurad dörröppning på korets södra sida. (Hittade en täckhäll till tidigt medeltida gravmonument som lämnades till Kungl. Vitterhetsakademien. Akademien överlämnade en kopia av de två gravvårdsdelarna). Färre bänkar och med nya bänkgavlar med äldre som förlaga tillverkas och monteras efter förlag av Wadsjö. Nytt golv läggs in. Ändring av uppgång till läktare och torn.

1943 Ny predikstolsbaldakin och ommålning av predikstolskorg efter förslag av Arkitekt H. Wadsjö och konstnären Erik Abrahamsson.
1948 Kyrkan försågs med en predella av plywood. Målad av E Abrahamsson.
1951 Kyrkan elektrifierades.
1952 Nytt orgelverk installerades, byggt av Olof Hammarberg, Göteborg. Orgeln ombyggdes helt och försågs med ett nytt, tvåmanualigt spelbord. Orgelverket hade elva stämmor.

1953-54 Kyrkan försågs med nya kopplade fönsterbågar och öppningarna förminskades. Fönstersmygarna gjordes av tegel. Arkitekt Harald Wadsjö.

1956 Ombyggnation av Holms kyrkas tornhuv, efter förslag av arkitekt Burt Stenberg, Halmstad. Ett pyramidialt torn, likande det gamla, men utan de triangulära murytorna från föregående tornbyggnad. Plåttaket ersattes av ett skiffertak och elektrisk ringning installerades.

1957 Bekämpning och utrotning av träförstörande insekter, däribland strimmig trägnagare, på stolar på läktaren, spridda angrepp på bänkar, svaga angrepp på dopfunt, predikstol och orgelklädsel. SAAP impregnerings- och konserveringsfirma, Lund.

1969 kyrkan genomgick en renovering. Invändig målning med ny färgsättning (lika den befintliga). En kristallkrona som inköpts till kyrkan under 1800-talet återförsåldes mot mark till Vapnö gods.

1969 Ny färgsättning av predikstolen.

1969 Förbättring av kyrkans elektriska belysning.

1974 Pastorsexpeditionen flyttades till Halmstad. Telefon installeras i sakristian.

1975 Bänkarna försågs med sittdynor i rosa kulör.

1977 Den gamla altartavlan återmonterades i Holms kyrka efter att sedan 1930 ha varit deponerad i Hallands Museum.

1978 Förhöjning av läktarbalustrad samt ändring av entré bl.a. komplettering med räcke.
1983 Anordnande av garderob samt städ- och förrådsutrymmen i kyrkan.
1987-88 Fasadrestaurering. Blästring och avfärgning med kalk.

1995 Orgelverket från 1952 ersattes av ett nytt. Orgelfasaden från 1874 bevarades och lyftes fram. Spelbordet byggdes in i ena gaveln. De stämmor som hade bevarats sedan 1874 återanvändes i den nya orgeln. Ålems Orgelverkstad AB.

1995 Interiör och exteriör restaurering. Interiört: rengöring, skrapning och målning av tunnvalvets brädor samt rengöring och målning av invändiga väggar (före åtgärden målade med latexfärg).
Exteriört: Östra sidan av tornet behandlades med en silikatfärg. Kyrkans cementputsade fasader borstades, kalkavvattnades, ströks en gång med tunnad kalkfärg, 1 gång med färdigkalk och avslutningsvis kalkavvattandes. Järn på tornbyggnaden rostskyddades och målades. Arbete utfördes av BPA Måleri AB.

1996 Underhåll av predikostol och predellamålning. Sandå Måleri.
1996 Målerikonservering av vissa inventarier (Arbetsbeskrivning Hans Nilsson, SKALK, Båstad) bl.a. Gamla altartavlan, oljemålning med korsfästelsemotiv, Vapensköld med värja.

2000 den 13 augusti 2000 invigdes de nya fönstermålningarna i Holms kyrka. tillverkade av Günter Teutsch. F 1931 i Siebenbürgen, Rumänien. Fönstren är av färgat, munblåst glas tillverkat i glasmåleriverkstäderna i klostret Schlierbach i Österrike.

Kyrkklockor: Storklockan omgjöts 1923 av en klocka från 1662, omgjuten 1763.
Lillklockan är från 1973.