Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM VÄBELN 2 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset består av tre sammankopplade huskroppar som grupperats i en U-lik formation i hörnet av Lidingövägen och Erik Dahlbergsgatan. Ursprungligen fanns endast två byggnadskroppar som rymde kansli och bostad respektive tingssal och vestibul. Denna lösning var gängse för tingshus på 1950-talet.

1963 byggdes huset till söderut med ytterligare en byggnad vilken kopplades till den gamla anläggningens kontorsdel. Den nya delen rymmer bland annat en större tingssal. Eftersom tillbyggnaden gjordes så tidigt är skillnaderna i uttryck små mellan ursprungshuset och tillägget.

Samtliga byggnadsdelar har röda tegelfasader och detaljer av koppar och ljusröd natursten. Kontors- och bostadsdelen, som utgör mittenpartiet, är uppfört på hög sockel i tre våningar med inredd vind. Sadeltaket är skifferklätt och har spetsiga kopparavtäckta takkupor. De två tingssalsdelarna är uppförda i tre våningar och har plantak med brant kopparklätt fall som löper likt en bård kring taket. Det finns flera entréer till tingsrätten och allmänheten har tillträde till de tre som vänder sig mot Erik Dahlbergsgatan. Huvudentrén är förlagd till mittenpartiet och nås via en stenlagd gång som leder från gatan till porten. En flack trappa leder upp till ingången som markeras av en naturstensportal med texten 'tingshus' inmejslat i överstycket. I vestibulen möts man av en marmortrappa i två avsatser.

Den ursprungliga salsdelen utmärks av fem höga fönster som vetter åt väster mot Erik Dahlbergsgatan. Fönstren, som löper genom två våningar, släpper in ljus till domstolens största tingssal. En port med 'tingssal' hugget i naturstensportalens överstycke öppnar sig vid sidan av fönsterpartiet. Bottenvåningens fönster har försetts med vitmålat galler. Tillbyggnaden, som utgör U-formens södra ben, har en entré med likartad utformning. Denna byggnadskropp är rektangulär till formen med ett markerat mittparti i vilket tingssalens fyra höga fönster utgör blickfånget.

1997 avslutades en större inre ombyggnad som bland annat resulterade i fler tingssalar. Idag har tingsrätten fem salar varav de två äldsta är de största. De är båda rektangulära med dubbel takhöjd och traditionell möblering; rätten vid ena kortsidan, menigheten vid den andra och parternas utrymme däremellan. Ljuset lyser upp salarnas aktörer från båda långsidor på så vis att ingen blir bländad. Den äldsta salen är mycket stor och präglas av de röda tegelväggarna och fönstren som upptar hela västra långsidan. I tillbyggnaden har den stora salen podium och skrank med skrivpulpeter framför åhörarna. Utefter den norra sidan är taket sänkt och murverket vilar på pelare som bildar en arkadgång. Entrédörren är en flervikt skjutdörr som härrör från 1963, även armaturerna och de galonskodda åhörarbänkarna finns kvar.

Södra Roslags tingsrätt präglas av tydlig funktionsuppdelning mellan salar och kontor. Tillbyggnaden från 1963 har inte förtagit den för 1950-talet typiska materialäktheten, detaljrikedomen och småskaligheten.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-01