Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY S:T HANS 3 - husnr 3, BULLADUGÅRDEN

 Byggnad - Beskrivning

BULLADUGÅRDEN (akt.)
Historik
S:T HANS 3 - Murverk från åtminstone två medeltida byggnader finns registrerade och delvis bevarade inom nuvarande bebyggelse. Fastigheten ägdes av en Hindrich Schmidt och omfattade ett trähus, en ladugård och ett stall, samt en trädgård. Enligt 1785 års husklassifikation omfattade fastigheten en träbyggnad i två våningar med tegeltak, en lada och packhus med tegeltak, ett brygghus i sten med tegeltak, ett stall av trä med tegeltak, en saltbod av trä med tegeltak, ett slakthus av trä med brädtak, en bod vid ladan med tegeltak, en trädgård, en träbyggnad med brädtak, samt en smedja av sten med brädtak. Vid denna tidpunkt hade fastigheten sannolikt samma utsträckning som idag.
Idag omfattar fastigheten sju byggnader av olika karaktär.
Fastigheten används idag för affärsverksamhet mot Hästgatan och de övriga delarna används som magasin.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0

Byggnad 6 är en stor långsträckt ladugård i en våning med ett oinrett vindsloft i tjärad skiftesverkskonstruktion från 1700-talet. Det finns inga närmre uppgifter om dess tillkomst men 1784 finns det benämnt i en fastighetsbeskrivning. 1843 beskrivs den i en branstodsförsäkring som en byggnad av ek och furu med yttre tak av brädor. Det var då inrett till portskjul, stall för sju hästar med selkammare, kohus med fyra bås, och vagnshus. Över portgången var magasinsutrymmen och resten av byggnaden utgjordes av foderloft. Byggnaden har idag ett pappklätt sadeltak med listtäckning och takkupor till loftet med pulpettak och försedda med träluckor. Fasaderna har äldre beslag, gångjärn och järnkramlor kvar. Den ligger i souterrain längs S:t Pers gränd på en putsad kalkstenssockel och den har ett stort portlider i den norra delen av fasaden med stora två bräddörrar mot gränden in till gården. I porten sitter en mindre under 1800-tals senare del ditsatt dörr. I bottenvåningen mot gården i väster finns det stora vagnsdörrar och mindre bräddörrar. Fasaden är sluten med undantag av dessa samt ett litet rektangulärt fönster. Från gårdssidan leder en med magasin 4 gemensam äldre trappa upp i det nordvästra hörnet med en trädörr till ovanvåningens loft. Interiört är ladugården intakt med undantag av att mellanväggar och bås är borta. Det är en mycket välbevarad ladugårdsbyggnad med en stor ursprunglig karaktär och en av få bevarade i sitt slag i Visby.

KÄLLA: Länsstyrelsen Gotlands län, Beslut om byggnadsminnesförklaring av fastigheten S.t Hans 3, Visby, Gotland, 2000-07-12.