Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSTAD VÄSE KLOCKARGÅRD 2:1 - husnr 1, VÄSE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSE KYRKA (akt.)
1995-03-08
Historik
Komplettering vid inventering 2003: Det är oklart när nuvarande kyrkplatsen togs i anspråk men det torde ha skett senast under 1500-talet. Enligt traditionen skall den första kyrkan i Väse ha varit en mycket smal träkyrka som legat något nordväst om den befintliga kyrkan. Senare skall en korskyrka av sten med vitkalkade väggar och tak av spån ha uppförts. Till denna kyrka hörde ett mycket högt och smalt torn. Invändigt skall det ha funnits två läktare och flera värdefulla inventarier, bland annat predikstol och altartavla som skänktes till kyrkan av Soop på Hammar, år 1694. Denna kyrka byggdes om och till flera gånger.

Under 1700-talets början var den andra kyrkan i Väse i så dåligt skick att den behövde åtgärdas. Murarmästare Christian Haller presenterade då en skiss på ny kyrka, med bibehållande av vissa delar av den gamla kyrkan. Men de gamla murarna visade sig vara mycket dåliga varför man anlitade arkitekt Johan Eberhard Carlberg, Stockholm att rita den nya kyrkan. Ritningarna var färdiga 1760 och till byggmästare utsågs Lars Åkergren eftersom Haller avlidit under tiden. Kyrkan stod färdig 1762. Tornet från den gamla kyrkan stod kvar och sammanbyggdes med den nya kyrkan, men 1787 revs tornet och ersattes av ett nytt torn 1794.

En ny västläktare uppfördes 1784 efter ritningar av Samuel von Hofsten på Hammars gård. Denna byggdes ut under 1850-talet då flera andra ändringar också gjordes i kyrkorummet. Bland annat byttes bänkarna ut och inredning som altartavla och predikstol, liksom en del inventarier målades. Orgelverket som tillkom 1856-58, är tillverkat av orgelbyggaren Johan Söderling, Göteborg den hade då 19 stämmor. Till orgeln sattes också ett melodiverk med tre stämmor. Liknande melodiverk finns endast bevarade på ett fåtal platser i Sverige. Orgelfasaden tillkom samtidigt. Sakristian tillkom och hela taket lade med skiffer 1853.

År 1903 insattes nya dörrar och fönster. Stengolvet ersattes av trägolv, nya bänkar sattes in och kyrkan målades invändigt. Ny altarring ritades av Bror Almqvist.

Skiffertaket togs bort 1950 och ersattes av en täckning av koppar. Med början 1955 genomfördes en omfattande inre renovering av kyrkan under ledning av arkitekt Einar Lundberg, Stockholm. Innerväggarna putsades om, innertaket gjordes om, liksom kor och vapenhus som fick golv av kalksten. Altaret placerades på en rundad upphöjning i två steg. Ny altarring med fyllning och knäfall insattes. Från att ha stått längre ner i kyrkorummet flyttades predikstolen upp i koret. (7-8m). På såväl altare som predikstol framtogs den gamla färgsättningen. Nya bänkar efter äldre modell tillverkades. Trapporna i vapenhuset togs bort och ny trappa i kyrkorummet insattes. Under läktaren läktaren togs bänkar bort för att få pelarraden att framträda tydligare, här inreddes också inreddes en brudkammare och ett förråd. Nya dörrar och fönster sattes in. Ny eldragning och belysningsanläggning insatllerades.

Under senare tid har fasadunderhåll skett och ny värmeanläggning installerades 2002.