Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSKOGA ÖSTERKYRKAN 1 - husnr 1, ÖSTERLEDSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTERLEDSKYRKAN (akt.)
1995-03-31
Historik
Sedan 1957 bedrev församlingen kyrklig verksamhet i olika lokaler i den östra delen av Karlskoga, bl a under namnet Sandvikskyrkan.
Vid slutet av 1970-talet beslutades att en ny kyrka i östra Karlskoga skulle byggas. Under byggprocessens början kallades kyrkan för Brickegårdskyrkan, efter den intilliggande stadsdelen. Senare valdes namnet Österledskyrkan. Kyrkan skulle infogas i ett parkområde och med tanke på det fick byggnaden inte uppta för stor markyta. Kyrkan uppfördes därför som en souterrängbyggnad i två plan. Janne Feldt vid Skanark arkitektbyrå, Karlstad, fick uppdraget att rita byggnaden och 1981 invigdes den. Karlskogaborna har med tiden givit kyrkan smeknamnet "Kassaapparaten" med åsyftning på dess speciella takform.
Kyrkan tillkom som ett sent led i den så kallade "småkyrkorörelsen" som startade under 1950-60-talen. Urbaniseringen under efterkrigstiden innebar en inflyttning till städerna men även en utflyttning till nya bostadsområden i städernas utkanter. De nya stadsdelarna behövde kyrkobyggnader, småkyrkor, som kunde skapa en naturlig gemenskap mellan församlingsborna på ett sätt som stadsförsamlingarna ofta var för stora för att göra. I de kyrkor som uppfördes fanns förutom kyrkorummet därför också olika slag av församlingslokaler.
1991 skedde förändringar av Österledskyrkans kyrkorum. I samband med att den nya textila altarprydnaden av konstnärinnan Anna-Lisa Odelqvist-Kruse kom på plats skapade arkitekten Janne Feldt ett nytt altarbord, dopfunt, predikstol och knäfall/altarring till kyrkan. De nya inventarierna utfördes i ljust trä för att bättre stämma överens med altartavlans blå nyanser än den tidigare purpurröda inredningen. Bland annat ersattes det tidigare åttkantiga altarbordet i purpur med guldlister av ett rektangulärt altarbord i fura.