Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VADSTENA SLOTTSFOGDEN 8 - husnr 1, VADSTENA RÅDHUS

 Byggnad - Beskrivning

VADSTENA RÅDHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset i Vadstena är byggt av sten i två våningar med ett fem våningar högt torn. Fasaderna är vitslammade saknar dekor eller listverk. Tornet har ett kopparplåtskott huvtak som kröns av en lanternin med vindflöjel och och byggnaden i övrigt har ett brutet sadeltak, också det täckt av koppar. Huvudentrén mot torget nås via en monumental dubbeltrappa. Genom en liten förstuga når besökaren in i rådsalen som är rektangulär till formen och har fönster åt två håll. Ovan ingången till salen står devisen: "Olag måste med lag bättras". Den nuvarande utformningen av rådsalen härrör från 1916 års restaurering som genomfördes på initiativ av Sigurd Curman och under överinseende av Erik Fant. Takmålningarna gjordes av Filip Månsson. 1958 och 1962 utfördes ytterligare restaureringar av professor Erik Lundberg.

Rådhuset är uppfört i flera etapper (Zachrisson, 1963): Ursprungligen bestod rådhuset av en enda byggnad i två våningar. Måtten var utvändigt 14,1 x 10,s m. Denna del innehåller nu själva rådhussalen. De äldsta delarna, den öst-västliga salsbyggnaden, är från från början av 1400-talet. Första gången det nämns i text är 1417. Tornet uppfördes i slutet av 1400-talet och den mindre rådstugan vid sidan av tornet på 1500-talet. Danskarna brände stora delar av Vadstena år 1567 och efter det byggdes rådhuset om. Källorna anger inte i vilken utsträckning rådhuset blev förstört under de danska härjningarna men trappgavlarna som hade tillkommit under 1500-talet återfördes inte eller togs bort och tornet fick en tornhuv med lanternin. Sitt nuvarande utseende fick huset på 1700-talet. Den mindre rådstugan revs och byggdes upp i ny form. Den monumentala framtoningen tillkom också vid denna tid. Under trappan anordnades en arrest och på bottenvåningen flyttade stadens vaktkår in.

Under 1800-talet byttes taktegel mot plåt och fasaderna putsades i sprit- och slätputs. Rådhussalen kortades för att anordna arkivutrymmen. 1863 sammanträdde stadsfullmäktige för första gången i rådhuset.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-28, Zachrisson Sune, Vadstena Rådhus, Föreningen gamla Vadstena, småskriftserie nr 9, 1963