Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRISTINEHAMN ÖLME KYRKBY 2:3 - husnr 2, ÖLME KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖLME KYRKA (akt.)
1995-04-21
Historik
Komplettering vid inventering 2003: År 1785 gavs byggmästare Gustaf Westman, Skövde i uppdrag att rita och uppföra en ny kyrka. Ett nytt rektangulärt långhus med runda hörn tillfogades det äldre kyrktornet. Invigning skedde den 19 oktober 1788 och förrättades av kyrkoherden i Ölme, biskop Herman Schröderheim. Altartavlan skänktes till kyrkan 1798 av "presidenten och kommendören" vid Lundsholms säteri; Christoffer von Numers.
Altaruppsatsen skänktes till kyrkan av biskopinnan Johanna Schröderheim.

Delar av tornets träkonstruktion rasade samman 1824. Därefter restes ett nytt torn med lanternin och spira av byggmästare Petter Husberg år 1827. Orgelbyggare Setterqvist, Hallsberg byggde en orgel som försågs med en fasad av Ludvig Hedin, den invigdes 1850.

Tre större renoveringar har genomförts i kyrkan. På 1870-talet byttes de gamla bänkarna mot nya öppna bänkar, väggarna målades i sandstensfärg med vita taklister och träinredningen målades i ekimitation. Altartavlan flyttades till norrväggen och en gipskopia av Thorwaldsens Kristus sattes som altarprydnad framför ett nyupptaget fönster på östra väggen. Vid en restauration av kyrkan 1877 övermålades predikstolen av konstnären F J Broström som försåg speglarna med bibliska motiv.

Detta östra korfönster försågs 1915 med glasmålningar. I mitten av 1920-talet skedde arbeten efter program av arkitekten Bror Almqvist. Då flyttades altartavlan tillbaka till sin plats i koret och dess omfattning kompletterades. Fönstermålningen flyttades till norra korfönstret och det södra försågs med målningar 1926. Fram till 1920-talet användes ett rum i sydvästra delen av kyrkan till sakristia men denna ersattes då av en ny sakristia på norra sidan koret.

En tredje och mer omfattande renovering genomfördes 1974-75 efter förslag av arkitekt Lars-Erik Havstad, Karlstad. Arbetet innebar bland annat ett nytt golv i hela kyrkan, en inbyggnad under orgelläktaren med brudkammare och toaletter. En ny bänkinredning ersatte de öppna bänkarna och omfattande målningsarbeten av kyrkans inre och dess inventarier genomfördes. Predikstolens målningar med bibliska motiv togs bort och de marmorerade fyllningarna återställdes 1975 av konservator Evald Håkanson.
Under koret finns en gravkammare, den von Numerska familjegraven. Gravkammaren öppnades och dokumenterades i samband med renoveringen 1975.
1978 upptäcktes röta i korgolvet som åter fick läggas om. Vid detta arbete göte ett nytt undergolv av cement.

Det södra korfönstret renoverades 1999 och korset förgylldes under 2003.