Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK ISTORP 5:1 - husnr 1, ISTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ISTORPS KYRKA (akt.)
1995-10-13
Historik
ISTORPS KYRKA är uppförd på medeltida kyrkplats och i den befintliga kyrkan ingår murpartier av en äldre stenkyrka, sannolikt av medeltida ursprung.
En stor ombyggnad genomfördes 1734, då nya murar uppfördes i öster och söder.

Kyrkans nuvarande planform är ett resultat av om- och tillbyggnader under 1800-talets första hälft. Vid en ombyggnad 1803-04 förlängdes kyrkan och korpartiet fick sin nuvarande form. Tornet tillkom 1805 och uppfördes av byggmästaren Sven Persson från Götebacka i Sandhults socken. En genomgripande ombyggnad ägde rum 1836, då kyrkans murar höjdes, ett nytt takvalv byggdes och nya fönster insattes. Byggmästare var Pehr Nilsson från Erikstorp i Bollebygd. Kyrkan präglas till stor del av denna ombyggnad än idag.

Tornet ommurades 1841 och den nuvarande lanterninen tillkom. I tornfasaden inmurades en tavla med Carl XIV Johans namn och årtalet 1841. Ett nytt golv inlades i kyrkan 1861 och året därpå ommålades kyrkan i ljusare färger. År 1895 ommålades kyrkorummet på nytt, fast då i mörkare i färgtoner och invändigt i kvaderstensmålning. I takvalvets nederkant målades samtidigt en bård.

En genomgripande in- och utvändig renovering ägde rum 1925 efter program upprättat av arkitekten Axel Forssén. Utvändigt omputsades fasaderna på kyrkobyggnaden och bårhuset. En ny sakristia ordnades i koret bakom altaret, och en ny dörr togs upp i den östra muren. I samband med renoveringen insattes en ny värmekamin. Kyrkorummet ommålades i grå färgtoner och den tidigare kvaderstensmålningen på väggarna övermålades. En draperimålning på predikstolens trappbarriär övermålades också. Nya innanfönster insattes i kyrkorummet. Altarringen ombyggdes till sin tidigare kantiga form och kläddes med rött tyg. Predikstolen fick en ny trappa och evangelisten Johannes attribut örnen, som saknades, nytillverkades och uppsattes på korgen. Äldre förgyllning och färglager avlägsnades på predikstolen och på altaret omförgylldes dekoren. På 1930-talet gjordes förändringar i rökrörsanordningen.

En större in- och utvändig renovering genomfördes 1945-46 under ledning av arkitekten Kaj Christensen, Varberg. Kyrkans nordportal igensattes och istället insattes där ett fönster. Nya golv inlades ovanpå det befintliga golvet i kyrkorummet samt på läktaren. Nytt golv inlades också i vapenhuset, där en ny trappa tillkom. Kyrkorummet ommålades invändigt och inredningen undergick vissa förändringar. Bänkinredningen ombyggdes, såväl i kyrkorummet som på läktaren, med bibehållande av äldre dörrar och gavlar. Bänkinredningen målades i grågrön kulör. Altarringen utvidgades och altarkorset kompletterades med en Kristusgestalt i trä. Konservatorn C O Svensson utförde konserveringsarbeten på predikstolen med ljudtak, altartavlan och nummertavlorna. I samband med renoveringen installerades värmeledning i kyrkan och ett pannrum byggdes i anslutning till detta och en skorsten uppmurades.

År 1969 kompletterades altaruppsatsen med två nytillverkade träreliefer föreställande Jesu födelse och uppståndelse. Kyrkporten i väster utbyttes 1980 och utfördes i stil med den dörr från 1920-talet som den ersatte.

En inre renovering genomfördes 1990-91 efter förslag av DEFYRA Arkitekter AB i Göteborg. Åtgärderna omfattande läktarunderbyggnader där bland annat en ny sakristia inreddes. Kyrkorummet ommålades i ljusa färger, främst blått och vitt. Två bänkrader längst fram borttogs och de tidigare herrskapsbänkarna i koret återskapades. Bänkinredningen målades i ekfärg och dörrarna i ljus marmorimitation. Korpartiet anpassades efter den nya gudstjänstordningen och ett nytt altarbord placerades framför det befintliga altaret och ett nytt podium tillkom. Altarringen gjordes delbar och framflyttades och en låg ramp byggdes i mittgången invid koret. Predikstolen som tidigare varit inbyggd, frilades. Konserveringsarbeten på predikstolen med ljudtak, trappskranket, altaruppsatsen och orgelfasaden av konservator Anders Darwall.

Kyrkan ommålades 1997. Utvändig fasadrenovering och ommålning av utvändiga snickerier utfördes 2005.