Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TROLLHÄTTAN FORS 11:1 - husnr 1, FORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FORS KYRKA (akt.), Fors kyrka (akt.)
2005-04-14
Historik
FORS KYRKA är en putsad stenkyrka med medeltida ursprung. Kyrkan omtalas första gången i skriftliga dokument år 1338. Dopfunten är daterad till 1300-talet liksom lillklockan. Med största sannolikhet finns idag medeltida murverk bevarat i kyrkans väggar, men det är oklart i vilken omfattning. Sannolikt är partiet mellan norra och södra långhusväggarnas östligaste fönster sparat. Vissa uppgifter tyder även på att murverket i den östra korväggen kan vara medeltida.

År 1709 genomfördes en omfattande renovering då kyrkan försågs med tresidigt kor, nytt tak och större fönsteröppningar. Detta skedde på initiativ av kyrkoherde J F Kreitlow som stod bakom omdanandet av ett flertal kyrkor i trakten. Samtidigt byggdes även en mur kring kyrkogården.

Predikstolen utfördes av Michael Schmidt år 1734 och kyrkans innertak samt apostlamålningarna på läktarbröstet bemålades 1746 av Detleff Ross. Även altaruppsatsen, som sannolikt är utförd av Johan Mentz Scheffer, är daterad till första halvan av 1700-talet.

En uppmätningsritning från 1890-talet visar att kyrkan då var försedd med tegeltäckt tak, ett vapenhus i sten i väst samt ett mindre vapenhus i trä, beläget söder om koret. År 1900 genomfördes en omfattande renovering under ledning av arkitekt Adrian Petersson som omgestaltade kyrkan fullständigt såväl ut- som invändigt. Det västra vapenhuset revs och i dess ställe uppfördes en kvadratisk tillbyggnad som var bredare än långhuset och som invändigt kom att förlänga kyrkorummet. Utvändigt försågs denna tillbyggnad med nyromanska dekorationer i tegel, liksom även det södra vapenhuset. Norr om koret uppfördes en sakristia. Nya fönster höggs upp i norra långhusmuren, de södra förstorades och samtliga fönsteröppningar försågs med nya dekorativa fönsterbågar i metall. Altarringen, altaret, bänkinredningen, orgeln och alla dörrar byttes ut. Korbänkarna samt läktarna längs med norra och västra långhusväggarna borttogs och predikstolen flyttades från södra till norra korväggen. Väggarna försågs med dekorativa målerier i oljefärg och sannolikt modifierades takmålerierna.

Kyrkan fick sitt nuvarande utseende såväl ut- som invändigt i samband med en renovering som utfördes år 1951-52 i arkitekt Axel Forsséns regi i syfte att återskapa kyrkans 1700-talskaraktär. Den västra tillbyggnaden revs, långhusmurarna förlängdes något åt väster och ett torn uppfördes vid västra långhusväggen. Tidstypiska ornament från år 1900 borttogs på sakristian och ett fönster i norr på samma byggnad igensattes. Fönstrens metallbågar ersattes med nya bågar i trä med blyspröjsade antikglas och alla takfall belades med skiffer. Invändigt avlägsnades väggmålerierna, orgeln om- och tillbyggdes samt försågs med ny fasad och bänkinredningen fick nya skärmar och gavlar. Ursprunglig bemålning på predikstol, altaruppsats med mera framtogs. Eftersom kyrkorummet nu blev något längre flyttades de västra partierna av takmålerierna bakåt och den mittersta sektionen kompletterades med målerier som utfördes av konservator Olle Hellström. De apostlamålningar från 1700-talet som tidigare suttit på läktarbröstet och som borttogs vid Peterssons renovering, uppsattes nu på barriären på nytt samt konserverades.

1986 byggdes altarringen om och omkläddes samt att vindsbjälklaget över kyrkorummet tilläggsisolerades.

1994 konserverades predikstolen, ljudtaket, altaruppsatsen och läktarbröstets målerier. Samma år tillkom toalett, kapprum och samtalsrum/lekrum under läktaren.

Arkiv & litteratur: E Hollman: Sveriges bebyggelse. Fors socken. Antikvarisk-topografiska arkivet. Regionmuseum Västra Götalands topografiska arkiv.