Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FILIPSTAD BRATTFORS KYRKA 1:1 - husnr 1, BRATTFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRATTFORS KYRKA (akt.)
1995-02-21
Historik
Komplettering vid inventering 2003: Initiativtagare till ett kyrkobygge i Brattfors var bruksägare Anders Andersson Bratt som påbörjade kyrkobygget 1661. En predikstol skänktes till kyrkan 1687 av Anders Bratts änka och altaruppsatsen tillfördes kyrkan 1694. Invigning av kyrkan skedde 1696.

Kyrkan uppfördes i liggtimmer och bestod av ett rektangulärt kyrkorum med tresidigt avslutat kor i öster, platt innertak och en sakristia i norr. En fristående klockstapel uppfördes på 1660-talet i anslutning till kyrkan. Ett vapenhus tillkom 1680 på kyrkans södra långsida. Väggarna kläddes så småningom med spån som tjärades. Någon gång under 1720-40-talen byggdes kyrkan till och försågs då med ett torn.

Målaren Henrik Abraham Sylvius, Filipstad bättrade målningen på all inredning 1772. År 1776 slog åskan ner i tornet som blev förstört. I början av 1790-talet påtalades brister på den norra väggen vilken lutade och var nersjunken. År 1798 flyttades sakristian från den norra sidan till den östra. I början av 1800-talet blev kyrkan alltmer lutande och bristfällig och en reparation genomfördes 1810. Några år senare kläddes fasaden med vit, stående panel. Det södra vapenhuset revs under 1800-talet. Vid omfattande renoveringar i mitten av 1800-talet gjordes innertaket om till ett trätunnvalv, väggarna kläddes med pärlspont och alla inventarier ommålades. Även 1889 skedde ommålning invändigt.

År 1921 skedde en omfattade renovering under ledning av arkitekt Bror Almqvist, Stockholm. Arbetet innebar en omgestaltning av västpartiet och omfattade bland annat en ny orgelläktare i stram jugendstil. En ny orgel byggdes av orgelbyggare J Magnusson, Göteborg. Bänkraderna, som gick ända bak i tornhusets bottenvåning, byggdes om. Ny kamin insattes vilket bland annat innebar förändringar i koret med murstock vilket gjorde att altaret och altarrundeln flyttades något åt väster. Ny trossbotten och översyn av grunden som fick ventilering. Uppgången till tornet skedde tidigare via en stege på tornets norra utsida. Stegen ersattes av en trappa och byggdes in. Fönstren som till vissa delar hade originalglas och blyinfattningar sågs över och reparerades. Altartavla och predikstol behölls vita med inslag av blått och guld. Glasmålningar i korfönstren tillkom 1935. De är tillverkade efter förlagor av konstnären Thor Fagerquist och utförda av Hugo Schoultz, Kristinehamn.

Efter förslag av arkitekt Ragnar Jonsson genomfördes arbeten 1953 för att återskapa ett kyrkorum som bättre stämde med kyrkans tidsålder och proportioner. Bland annat kläddes väggarna med vit slät panel och koret och sakristian återfick ett äldre utseende. Färgerna på predikstol och altartavla framskrapades och återställdes av konservator Torsten Hjelm, Stockholm. Dopfunten tillkom efter ritning av slottsarkitekten O Leijonhufvud. Stina Hjortzberg komponerade en väggprydnad vid dopfunten.

Tornets bottenvåning och långhusets västligaste del avskiljdes från kyrkan 1972. Detta för att skapa ett utrymme till en församlingssal med toaletter och andra praktiska utrymmen. Ca 200 bänkplatser togs därmed bort. Nu togs den utvändiga trappan till tornet bort och ändrades så att uppgången till tornet istället sker via läktaren. Arbetet utfördes efter förslag av arkitekt Lars-Erik Havstad, Karlstad.

Spåntaket lades om 1983 och under 1980-talet tjärades spåntaket och fasaden målades. Fasaden målades igen 1995 då all färg skrapades bort och väggarna målades med linojefärg.