Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster OSKARSHAMN KOLTRASTEN 3 - husnr 1, OSKARSHAMNS TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

OSKARSHAMNS TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset i Oskarshamn består av flera sammanfogade byggnadskroppar, alla uppförda med fasader av mörkrött tegel med ljusa fogar. Plantaken kantas av en kopparsarg och de regelbundet ordnade fönstren tycks liksom utskurna ur det massiva murverket.

Den största byggnadskroppen, som innehåller kontor och inskrivningsmyndighet, är tre våningar hög medan den del till vilken den största av tingssalarna har förlagts, är uppförd i en och en halv våning på en hög källarvåning.
Den stora tingssalens placering i byggnaden markeras av fyra större fönster på byggnadens ena gavel.

Huvudentrén som ligger på östra fasaden och nås via en flack naturstenstrappa. Själva ingången är inkilad mellan två mindre huskroppar och utmärks genom ett svagt utskjutande koppartak. Vid entrén står att läsa "Tingshus" i metallbokstäver som är uppsatta på fasaden.

Tingsrätten har tre tingssalar. De nås alla från den konstfullt utformade vänthallen som lyses upp av ett runt överljus under vilket en rund möbelgrupp har placerats. Större delen av möblerna i salarna och vänthallen är de samma som då huset invigdes. Den vackra vänthallen, som har fått en närmast sakral prägel, har ett matt kalkstensgolv och råa tegelväggar.

En halvtrappa upp ligger den största salen som är nästan kvadratisk till formen. Som i alla tingshus från tiden belyses rättens aktörer från sidan. Salen har liksom foajén rena tegelväggar och möbleringen är ursprunglig. Taket är ett lackat trätak som i kombination med det röda teglet ger rummet en varm karaktär. Rätten sitter på ett podium vid ett täckt bord med parterna och vittnen framför sig. Åhörarstolarna är lösa.

Tingshuset i Oskarshamn har stora kvalitéer, både som arkitektur betraktat och som kulturhistoriskt intressant objekt. Materialval, ljussättning och proportioner gör det behagligt att röra sig i huset. Utformningen av salarna tycks också visa att arkitekten har lagt ner stor omsorg om att skapa värdiga rum som manar till eftertanke utan att för den skull inge rädsla. Jämför också med det lika spännande tingshuset i Västervik, ritat av samme arkitekt Hans Brunnberg sju år tidigare.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns en exteriörbild arkiverad från inventeringen 1971

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-06-03