Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGÄLV TORSBY 13:1 - husnr 1, TORSBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORSBY KYRKA (akt.)
2000-11-16
Historik
Bohusläns museums historik vid inventering 2002-2005:

Torsby har haft kyrka sedan medeltiden. Till den medeltida kyrkan byggdes redan på 1100-talet ett stentorn, med ett halvrunt utanpåliggande trapphus. Detta torn fick en träöverbyggnad på 1700-talet.

Med befolkningsutvecklingen så blev den gamla kyrkan för trång, och redan på 1830-talet började man diskutera att bygga en ny kyrka. Ritningar togs fram, men då det 1846, året innan bygget skulle påbörjas, blev missväxt sköts det hela upp. 1849 begärde man att få nya ritningar hos Överintendentsämbetet, och uppdraget gick till arkitekten C G Blom, vars ritning fastställdes 1850.

Den medeltida kyrkan revs 1850 för att ge plats åt en ny, men själva tornet och det mittersta partiet av västgaveln behölls och fick ingå i den nya kyrkan, som uppfördes 1851. Kyrkbygget följde inte ritningarna fullt ut i alla detaljer, men den helt öppna planlösningen utan markerat kor fullföljdes. Vissa pjäser, som exempelvis predikstolen och dopfunten, överfördes från den gamla kyrkan.

1901 skedde en större renovering, som innebar en viss omgestaltning i kyrkorummet. En korbåge uppfördes som tydligare markerade skiljelinjen mellan kor och långhus, och interiören fick ett tidstypiskt schablonmåleri, utfört av dekorationsmålarna Martin Bernhard och Theodor (far och son) Wallström från Lödöse, vilka var flitigt verksamma i kyrkorna vid denna tid.

Vid nästa större renovering 1949 avlägsnades detta måleri, eftersom man då strävade att framhäva kyrkans nyklassicistiska drag. Samtidigt murades också de två östfönstren igen. Efter detta har kyrkorummets karaktär inte förändrats nämnvärt. 1990-1991 byggdes rum under läktaren.