Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK ISTORP 5:1 - husnr 1, ISTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ISTORPS KYRKA (akt.)
2005-10-20
Exteriörbeskrivning
ISTORPS KYRKA består av ett rektangulärt långhus i sten med femsidigt avslutat korparti samt torn i väster. Korpartiet ger exteriört intrycket av att vara halvrunt. Under koret finns ett pannrum som följder kyrkans halvrunda form, men som skjuter ut några meter utanför kyrkans plan. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av stickbågiga fönsteröppningar. Ingång i väster samt på långhusets sydsida. Port finns också i kyrkans östra mur samt i pannrummet i öster under koret. Tornet har spåntak och kröns av en kopparbeslagen öppen lanternin. På kortakets östra del finns en skorsten i rött tegel.

FASAD - Kyrkans fasader är spritputsade och avfärgade vita. Portal- och fönsteromfattningar är slätputsade. Sockel av gråsten fogad med cementbruk. Pannrummets fasad är murad av gråsten och fogad, tidigare putsad men sedan 2005 frilagd från puts. En sten i tornfasaden ovanför västportalen har följande inskription i förgyllda versaler: "CARL XIV JOHAN 1841". Ljudluckor med stickbågiga överstycken och snedställd rödmålad panel åt alla väderstreck. Ankarjärn i höjd med tornets våningsbjälklag är synliga i tornfasaden. Lanterninens fasader är kopparbeslagna med rundbågiga öppningar.

PORT - Porten i tornets västfasad utgörs av en rödmålad pardörr med snedställd panel och rakt överstycke, av nyare snitt, samt överljus i form av ett spröjsat lunettfönster. Portalen är rundbågig, slätputsad och dekorerad med en vulst. Trappstenen i västra portalen utgörs av en stentavla med kung Gustav IV Adolfs namnchiffer och årtalet 1805, som samma år murades in i det då nybyggda tornet. Upp till västportalen leder en stor nyare stentrappa i huggen granit. Sydportalen har en slätputsad omfattning i nyklassicistisk stil. Port i form av en rödmålad pardörr med rakt överstycke och snedställd panel. Dörren till den fd sakristian i korets östfasad är en smal rödmålad enkeldörr med rakt överstycke. Dörrbladet dekoreras av fem utspringande liggande rektangulära spegelfyllningar. Till pannrummet leder en rödmålad odekorerad enkeldörr med rakt överstycke.

FÖNSTER - Långhusfönstren har rundbågiga överstycken och utgörs av fem lufter som är blyspröjsade till smårutor. Fem fönsteraxlar i nordfasaden, fyra i sydfasaden samt två fönster i koret. Korfönstren har färgat glas och spröjsarna är här förstärkta med järntrådstag. Sydportalen har ett överljusfönster med rödbågigt överstycke och träspröjs. Tornfasaden har i väster ett mindre rundbågigt fönster av nyare snitt i höjd med andra våningen. Ovanför detta sitter ett spröjsat rundfönster och ovanför alla ljudöppningar finns små spröjsade rundfönster åt alla väderstreck. I pannrummets södra del finns ett mindre tvåluftsfönster med rakt överstycke. Solbänkar av stenhällar och rödmålade snickerier.

TAK - Långhusets sadeltak är täckt med enkupigt tegel och är valmat över koret. Torntaket har spåntäckning och den kopparbeslagna öppna lanterninen har en kopparhuv som kröns av ett kors på klot, också i kopparplåt. Rödmålad takgesims och vindskivor.