Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HERRLJUNGA SKÖLVENE 6:1 - husnr 1, SKÖLVENE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SKÖLVENE KYRKA (akt.)
2004-06-03
Exteriörbeskrivning
Skölvene kyrka är en nyklassicistisk kyrka med rektangulärt långhus med stora rundbågade fönster och lanterninförsett torn i väster samt en liten sakristia tillbyggd i öster mot den raka östväggen. Koret är omarkerat. Lanterninen är öppen och iögonenfallande, hög och slankt utformad. Portar finns i tornet åt väster och i sakristian åt norr. I sydöst är en källarnedgång med gjuten betongtrappa till en källardörr under sakristian. Trappan täcks av en lutande plåtskiva med handtag.

FASAD - Fasaderna täcks av kc-spritputs sannolikt från 1911 eller senare med riklig mängd singelstor ballast målade vita 1972 troligen med silikatfärg. Runt kyrkan finns en pågjuten betongsockel från 1972 som kragar ut cirka en decimeter, högre i öster där marken sänker sig. Åt söder har grunden många ventilgluggar från 1911 och på södra sidan är det en utbuktning på mitten. På tornfasaden anas också det buktande murverket under putsen. Tornet har stora rundbågade ljudöppningar på alla fyra sidor med ljudluckor i par av brunsvart oljemålat trä med välvda läkter och plåtbleck nedtill i grunda smygar med plåtavtäckta stensolbänkar. Luckorna är inåtgående och öppningen täcks av nät. Åt söder och norr finns små gluggar under ljudöppningarna. Över tornporten sitter en något indragen rektangulär, liggande, gul stenplatta, troligen sandsten, med förgylld inskription och kyrkans byggnadsår, 1843. Fasaden är slätputsad runt stenen. I nordväst finns ett runt hål med ventil från toaletten. I västfasaden sitter parvisa öglor för uppställning av porten. Under sakristians östfönster och mot långhusets östfasad på norra sidan står en gravsten. Över sakristidörren sitter en sentida glasklotsarmatur.

FÖNSTER - Fönstren renoverads 1972. Snickerierna är målade med en matt gråvit färg och spröjsarna är plana och av trä. Varje långsida har fyra rundbågade, grunda, raka fönsteröppningar med blyplåtstäckta solbänkar av röd kalksten som 1972 fick en pågjutning av cement. De når ett stycke utanför fasaden. De rundbågade femluftsfönstren är kopplade och ytterbågarna har skruvats fast på senare tid. Fönstren har korspost och en tvärpost i bågen och varje luft är spröjsad till sex rutor med gammalt glas. Vissa lufter är öppningsbara och har maskinslagna hörnbeslag samt olika typer av gångjärn från sent 1800-t eller senare. Tornet har åt väster på tredje våningen ett runt fönster spröjsat till åtta rutor runt en mittcirkel med en liten solbänk lik de andra. Därunder, på andra våningen, sitter en lunett med 12 rutor och solbänk. Sakristian har ett fönster åt öster och ett åt söder. Det östra är ett rundbågat treluftsfönster med T-post där de raka lufterna är spröjsade till åtta rutor och bågen till sex rutor. Åt söder sitter ett rundbågat, öppningsbart enluftsfönster från 1932 eller senare med smalare spröjsar runt sex rutor och kupade maskinslagna hörnbeslag.

PORT - Tornporten är en svartfärgad (tjärad?) pardörr, troligen ursprunglig, med rak ovankant och profilerad fiskbenspanel upptill och liggande profilerad panel nedtill i en stickbågig smyg grund smyg. Ena dörrbladet har en smidd romboid nyckelskylt kring ett stort nyckelhål med pik samt en smidd dragring med tre knutor i ett tunt, brett, bladliknande fäste prytt med dubbla åsar. Smidet kan vara återanvänt från äldre dörrar. Nött gammal tröskel. Dörren sitter i den kraftiga karmens innerliv men överljuset sitter i ytterlivet och är spröjsat till en rad med sex gamla glasrutor. Framför porten ligger en nyare lågerhuggen, räfflad, stenhäll från 1956 med försänkt skrapgaller. Sakristians enkla dörr sitter också i en stickbågig smyg och har likadan utformning men ett snedställt smitt gammalt handtag och en rund nyckelskylt med låskläpp samt spolformat mässingsvred. På dörrbladet sitter en avrinningsplåt nedtill och under dörren en ny plåtskoning. Tre trappsteg av röd kalksten.

TAK - Långhus och sakristia har sadeltak med tvåkupigt lertegel och kraftigt profilerad taklist nyligen täckmålad mörkbrun. Östra långhusnocken har en tretungad flöjel med årtalen 1843 och 1906 utstansade. Nära sakristians östnock sitter en tegelskorsten och längst ut en flöjel med årtalet 1843. Lanterninen är nästan lika hög som tornfasaden och utgör tornets tak. På ett mycket flackt pyramidtak har den sitt fyrsidiga postament med fasade hörn och smitt staket med krusiduller. Därifrån reser sig den öppna lanterninen med samma form som postamentet och fyra rundbågade öppningar. Runt bågarna och över hörnen löper en smal, något utkragande list. En profilerad taklist sitter mot det utskjutande taket som bär ett spetsigt, kort åttasidigt torntak krönt av kors på kula. Allt täcks av ärgad kopparplåt i skivtäckning med i huvudsak jämna falsar. Hängrännor och stuprör är från 1972 och av kopparplåt.