Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HERRLJUNGA EGGVENA 4:16 - husnr 1, EGGVENA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EGGVENA KYRKA (akt.)
2003-10-24
Exteriörbeskrivning
Eggvena kyrka har ett nätt långhus och ett fullbrett, grunt och något lägre tresidigt avslutat kor i öster med port åt söder, sakristia åt norr samt ett mycket stort vapenhus i väster. Vapenhuset är nästan lika brett som långhuset och har porten åt söder samt kröns av ett lågt klocktorn. Det påfallande lilla tornet är vanligt i Kullings- och Gäsenebygden, vilket antas bero på att kyrkorna här endast hade en klocka och fick tornen dimensionerade därefter. Sakristian har dörr åt öster och på södra sidan är en källarkulle med nedgång till pannrum via plåtluckor. Källaren används inte idag. Fönstren är rundbågade utom i sakristia och vapenhus. Koret har fönster på de snedställda sidorna. Vid vapenhusporten står sedan 1938 en runsten vars text enligt Riksantikvarieämbetets tolkning säger: "Vifast reste denna sten efter Vive/Vifa, en mycket god tägn". Ornamentet finns på Eggvenas båda runstenar.

FASAD - Slevslätad, vitkalkad putsfasad från år 2000 som följer väggens buktningar. Putsen lämnar en bit av muren nederst synlig. Ritsningar markerar dels den gamla ingången under det västligaste fönstret på sydsidan, dels det äldre långhusets sträckning till strax väster om östligaste långhusfönstret. En trappliknande sten finns vid sydvästra långhushörnet. Remstyckena är synliga på den tillbyggda delen i öster. Östra långhusgaveln täcks över koret av vitmålad lockpanel med ett träkors fäst vid nocken. Tornet har vitmålad stående panel med breda läkt på oregelbundna avstånd. Åt vart håll finns en liten ljudlucka klädd med likadan panel och vattbrädor. Över vapenhusdörren sitter en liten stenplatta med årtalet 1890 inhugget i låg relief. Murarna buktar även på vapenhuset och avtäcks upptill med en inåtlutande bräda. Ventilhål är upptagna nedtill på flera ställen åt norr och den gjutna grundförstärkningen från 1950-talet syns här och var. Åt söder är ett cementrör inmurat nedtill.

FÖNSTER - Sydsidan har tre och nordsidan två rundbågade fasta treluftsfönster med T-post i svagt vidgade nischer med solbänkar av tjocka, lätt tuktade granitblock sammanfogade med bruk. Snickerierna är täckmålade grå och spröjsade till åtta rutor i de raka lufterna och fem tårtbitar i bågen med blandade glastyper; gammalt glas, antikglas från 1950-talet och modernt maskinslaget glas. Korfönstren har två lufter med tvärpost i bågen spröjsade till 12 rutor nedtill och fem i bågen. Vapenhuset har åt väster, något förskjutet åt norr, ett rektangulärt, modernt, öppningsbart tvåluftsfönster med mittpost. Smygen är grund, snickerierna gråmålade och klarglasen spröjsade till åtta rutor var. Upptill i västra fasaden är en glugg, skevt fyrkantig, med glas i träbåge. Sakristians öppningsbara enluftsfönster är rektangulärt, spröjsat till sex rutor och gråmålat plåtbleck.

PORT - Alla dörrarna har rak överkant och krysshamrade granittrappor. Vapenhusportens båda dörrblad har täckmålad ljusgrå fiskbenspanel från 1942 med stort nyckelhål med skylt i kantig rombform från 1952 samt modernt sjutillhållarlås. Karmarna är likadant målade och sitter i en mycket djup smyg med rak överkant. En stenskiva med slipad fasadlist, sannolikt från 1942, ligger framför dörren. Sakristians dörr har tre blocksteg till en enkel dörr, från 1952 eller nyare, av stående gråmålad träpanel med sparkplåt och smidd dragring. Kordörren är enkel med gråmålad fiskbenspanel från 1942 och smidd dragring i korsbeslag och rombformad nyckelskylt från 1952. Smygen är rak och har en bräda i hjässan, slipad granitlist nedtill samt två blocksteg.

TAK - Långhuset och sakristian har sadeltak och koret har valmade takfall från långhusets östvägg, täckta av enkupigt tegel från 2000 (tidigare papptäckta). Spåntäckning syns under teglet. Vapenhuset har pyramidtak upp till klocktornet som har ett torntak, båda klädda med röd galvaniserad stålplåt (grå före 1950) i skivtäckning av storplåt från 2000. Överst är en plåtklädd pik med flöjel som har årtalet 1776 utstansat. Långhuset har grunda taksprång av vitmålade bräder med luftspalt. Sakristians taksprång är bredare med vitmålade vindskivor. Vita hängrännor och stuprör av plåt mynnar till cementerade skvalprännor.