Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN HÄLLSTAD 15:1 - husnr 1, HÄLLSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄLLSTADS KYRKA (akt.)
2004-02-01
Exteriörbeskrivning
Koret är riktat något åt söder men för enkelhetens skull anges väderstrecken som om koret låg rakt i öster.
Hällstads kyrka är nyklassicistisk med ett stort långhus med tresidigt avslutat kor i öster, sakristia åt norr vid koret och i väster ett smalare, mycket kraftigt torn med lanternin. Lanterninen är kopparklädd och liknar ett lusthus som lyfts upp. Portar finns åt väster i tornet respektive sakristian samt i söder på långhuset.

FASAD - Kalkcementputs spritad med liten och gles ballast, kalkcementfärgad vit. Omputsning skedde 1988 och putsrenovering 1997. Tornfasaderna har många raka ankarjärn på samtliga våningar och långhuset har plattjärn över hörnen på västsidan och X-formade ankarslut med böj upptill runt sydporten. Tornet har åt alla väderstreck smala, höga stickbågiga ljudgluggar med likadant formade fiskbenspanelade och rödfärgade parluckor. Solbänkarna är av sten. Sockeln varierar i höjd beroende på marknivån och är av olika stor murad natursten, med större block i norr som kragar utanför fasaden rejält samt är avtäckt med plåt. I sydöst har medeltida huggna sandstensblock återanvänts. Små öppna ventilhål finns in i grunden. Sakristian står på en hög stengrund. Tunna smidda handledare sitter på fasaden vid västporten. Över sydporten finns en stickbågig grund nisch med likadant formad kalkstensplatta med inhuggen text som bland annat anger byggåret 1819. Alldeles under plåtblecket till fönstret på tornets andra våning åt väster sitter en rektangulär stenskiva som anger årtalet för tornets färdigställande, 1835. Båda stentavlorna har undertill en tjock utskjutande sten. På sidorna om dörrarna sitter små lyktor av traditionell modell. Lanterninen är helt klädd med skivtäckt ärgad kopparplåt med raka hakfalsar, svartnad åt norr, med hörnpilastrar på postament och stora fönster på var sida. Takfoten av profilerat trä är indragen och rödmålad med långt utkragande tak däröver. Lanterninen renoverades 1997.

FÖNSTER - Stickbågade, stora fönsteröppningar och sannolikt originalfönster med avskurna hörn upptill i grund smyg; tre på långhusets nordsida, två på sydsidan, tre i koret och ett åt väster i tornets andra våning. Alla utom tornets är sexluftsfönster med mittpost och två tvärposter, varje luft smalt träspröjsad till fyra rutor med gamla klarglas. Vissa lufter är öppningsbara och har maskinslagna hörnbeslag. Ytterbågarna sitter på distans till innanfönstren. Tornfönstret har en ytterbåge med fyra lufter i korspost spröjsade till sex rutor. Sakristian har i stickbågad öppning ett rektangulärt tvåluftsfönster åt norr spröjsat till sex rutor per luft och mittpost. I det putsade utrymmet däröver sitter en asymmetriskt placerad ventil. Solbänkarna är av tjocka kalkstensblock, röda eller vita. Lanterninen har rektangulära tvåluftsfönster med mittpost träspröjsade till tio rutor och däröver en lunett vars spröjsar formar två spetsbågar samt tre lodräta spröjsar, enkla glas. Snickerierna är vitmålade.

PORT - Västporten är stickbågig liksom den grunda, raka nischen och är en pardörr med rödbrunt målad, profilerad fiskbenspanel. Dörren har ett plant järnvred av 1700-talskaraktär och stort nyckelhål med enkel nyckelskylt samt ett spensligt smitt handtag och nytt lås undertill. Porten är enligt uppgift bytt 1899, men i så fall är vred och handtag återanvänt. Trappan av kalksten i fem plan är ovanligt nog rundad och sannolikt ursprunglig, lades om 1997. Sydporten har en stickbågig öppning och i ytterliv en pardörr från 1988 där varje blad är indelat i fyra fält med rödmålad träpanel lagd diagonalt så att riktningarna i fyra rutor tillsammans bildar en kantställd ruta. Sakristians port är enkel med rak överkant, sentida och rödbrunt färgad. Trappan är av granitblock på gjuten sockel med spensligt smidesräcke.

TAK - Sadeltak med tvåkupiga betongtegelpannor av okänd ålder och plant taksprång med bred välvd trekvartslist av trä i vinkeln, kraftig profilerad trätaklist målad i en något mörkare nyans än fasaden. Valmat sadeltak över sakristian med kopparplåt i skivtäckning. Tornet har ett flackt pyramidtak upp till lanterninen som har en huv med karnisform, båda klädda med ärgad kopparplåt från 1997 i skivtäckning. Huven kröns av ett stort kors på kula från samma år. Taksprånget är vitmålat. Hängrännor och stuprör av kopparplåt, byttes 1997 på torn och sakristia.