Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN TIMMELE 23:1 - husnr 1, TIMMELE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TIMMELE KYRKA (akt.)
2004-11-22
Exteriörbeskrivning
TIMMELE KYRKA - Salkyrkan består av ett långhus, vars östra del är uppförd vid 1100-talets mitt av sandstenskvadrar och den västra vid 1500-talets mitt av gråsten. Sakristian är sannolikt tillkommen under 1300- eller 1400-talet och tillbyggd åt norr 1975. Vid dess västvägg finns en plåtlucka ned till pannrum från 1929. Det fullbreda, rakslutna koret i öster tillkom 1798. Mitt på södra långsidan finns ett vapenhus, sannolikt från senmedeltid. I väster är ett vapenhus från 1990 i två våningar.
FASAD - Sockel saknas. På alla byggnadskroppar utom det västra vapenhuset finns dock en målad grå sockelmarkering. Murarna har en oregelbunden yta med borstad puts som går ända ned till marken. På framförallt långhus kan antagas att flera äldre putslager finns kvar. Långhus, kor och vapenhus i söder bär gräddvit kalkfärg, sakristia och vapenhus i väster vit. Mellan långhus och kor är i söder en delvis synlig förtagning. I korets gavelröste finns två inmurade kalkstensplattor, varav den nedre bär årtalet 1798 och Gustaf IV Adolfs monogram och den övre en krona. Inristningarna är gråa. På den västra delen av södra långsidan är en stavkorshäll fastsatt med järnklamrar. Vid västra vapenhusets port sitter en modern järnarmatur. Ovan sakristiporten sitter en armatur med katedralglas.
FÖNSTER - Alla fönster har karmar, bågar och spröjs av grått trä. Smygarna följer fönstrens form. Långhus och kor har stickbågsfönster med liggande post och två fasta lufter, sannolikt från 1798, med handblåsta glasrutor och stormjärn. Den nedre luften har nio rutor och den övre sex. De sluttande solbänkarna av huggen sten är putsade. Det mellersta fönstret på långhusets norra långsida upptogs 1886. Korets fönsteraxel sitter något högre än långhusets axlar. I korets gavel sitter en spetsbågig trefönstergrupp från 1798, där mittfönstret är högre. Alla har de två lufter var och liggande post. Sidofönstrens nedre luft har tio rutor och mittfönstrets 15. Sidofönstrens krönluft har fyra rutor och mittfönstrets tio. Pelarna mellan fönstren är av vitt trä. Den sluttande solbänken är gemensam och avtäckt med galvaniserad plåt. I det södra vapenhusets gavelröste är ett rundfönster med enkel äldre luft och nio rutor i dekorativ spröjsning. Västra vapenhusets bottenvåning har åt norr ett rektangulärt fönster med mittpost och två öppningsbara lufter, vilka har tre rutor var. Övervåningen har åt samma håll ett liknande fönster, fast med fyra rutor per luft. De grunda smygarna har fönsterbleck av kopparplåt. Sakristian har åt öster respektive norr ett rektangulärt fönster med enkel öppningsbar luft och nio rutor. Östfönstret är från 1900-talets förra hälft och har hörnbeslag. Nordfönstret är från 1975. Båda har sluttande, putsade solbänkar av huggen sten.
PORT - Södra vapenhuset har en stickbågig pardörr från omkring 1800 med senare svart fiskbenspanel och slätputsad omfattning. Västra vapenhuset har åt söder en samtida stickbågig port med svart fiskbenspanel och en stålramp för handikappade. Sakristian har likaså en stickbågad port från 1975 med svart fiskbenspanel och smideshandtag. Framför porten är en granittrappa.
TAK - Alla takfall bär sadeltak med täckning av enkupigt lertegel. Vindskivorna är av rödfärgat trä och på långhus avtäckta med kopparplåt. På långhusets gavel är en smidesflöjel med initialerna I P S och årtalet 1667. På korgaveln står ett enkelt träkors. Sakristian har synliga vita hammarband. Sakristitaket har en skorsten av rött tegel. På västra vapenhuset är sparrarnas ändar utskjutande under takskägget och rödfärgade liksom detta. Alla takfall har hängrännor och stuprör av kopparplåt.