Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN KYRKEBERG 1:7 - husnr 1, MURUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MURUMS KYRKA (akt.)
2004-01-28
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är något vriden med koret åt norr, men för enkelhetens skull anges i det följande raka väderstreck med koret i öster.
Murums kyrka är en nyklassicistisk kyrka med mycket stort rektangulärt långhus med stora rundbågade fönster, lägre och smalare femsidigt kor i öster samt ett kraftigt fyravånings torn i väster. Tornets konformade tak särpräglar kyrkan och dess målade urtavlor är också säregna. Kyrkporten finns i väster i tornet. I nordväst finns en liten utbyggnad, ett pumphus till läktarunderbyggnaden. Genom korfönstren syns den invändiga sekundära muren av betongblock som gjort koret fönsterlöst inifrån.
FASAD - Spritputsad vit fasad och grå sockel på stommen av sprängsten. Putsreparationer utfördes 1988. Mittenfönstret på sydsidan omges av en tidigare portal med två pilastrar krönta med var sitt litet klot under taksprånget. Pilastrarna och mittfönstret har slätputsade omfattningar och sockeln följer dess utkragning. (Enligt ritningarna nådde portalen ursprungligen över takfoten men av detta syns inget idag.) Väggpartiet är där något utkragande med ett putsat listverk upptill. På ömse sidor om portalen sitter en blyplåtsavtäckt gravhäll av ordovicisk kalksten från 1600-talet. Den ena avser befälhavaren på Gullbergs skans i Göteborg (Skansen Lejonet) Claes Arvedsson Uggla till Saleby och Påarp och den andra hans son och dennes båda hustrur. Tornet har på alla sidor mycket stora rundbågade ljudgluggar med två svartmålade, fiskbenspanelade träluckor. En helt liten, smal glugg finns på syd- respektive nordsidan under luckorna. Mellan porten och ett lunettfönster sitter en sten i slätputsad omfattning som anger byggnadsåret 1850. Över porten sitter en liten traditionell lykta.
FÖNSTER - Långhusets långsidor har vardera fem och koret tre rundbågade femluftsfönster med korspost och tvärpost i bågen. Lufterna är blyspröjsade, utom en luft i nordöst i koret som har träspröjsar, till nio rutor i de raka lufterna. Fönsterglaset är gammalt så det är troligen originalfönster. Somliga lufter är öppningsbara och har maskinslagna hörnbeslag. Smygarna är mycket grunda med utskjutande solbänkar av röd kalksten. Nordsidans östra fönster försågs 1987 med en rak utrymningstrappa av förzinkat stål med mynning åt öster och västra fönstret på samma sida har ventiler i två av smårutorna. Tornet har ett träspröjsat lunettfönster med solbänk i väster på andra våningen. På tredje våningen åt samma håll sitter ett runt litet fönster.
PORT - Tornporten sitter i en stickbågig grund smyg med slätputsad omfattning och har en pardörr med rak överkant och gråmålad fiskbenspanel med sparkplåtar nedtill. En helt liten vridring och därunder ett modernt lås. Pumphuset har en liten enkel plåtdörr åt norr.
TAK - Långhusets sadeltak har, liksom korets fem valmade takfall, tvåkupigt tegel på södra sidan och plåt på norra från 1984. Koret har en kraftig profilerad takgesims av täckmålat trä i grått. Taksprången på långsidorna har täckmålad träpanel i grått eller vitt med något olika utformning på de båda långsidorna och runt kyrkan sitter en trälist längs fasaden i samma färg. Enkla figursågningar pryder gavelländarna, Torntakets krön är avkapat vilket ger en konform och nederkanten är utsvängd. Taket täcks av svartmålad skivtäckt plåt och på var sida sitter nedtill en målad liten urtavla som var och en visar sin egen tid. Tornet kröns av ett kors på kula. Under dess takfot sitter ett listverk och mot fasaden en fris med korta pilastrar på jämna avstånd, allt täckmålat grått. Pumphuset har sadeltak med korrugerad plåt.