Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GRUMS EDS KYRKBY 4:1 - husnr 1, EDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EDS KYRKA (akt.)
2002-09-20
Exteriörbeskrivning
Eds kyrka med ljus och enkel utformning är typisk för byggnadstiden och utgör ett gott exempel på den gustavianska tidens kyrkobygge. Kyrkan är uppförd av natursten och putsad såväl ut- som invändigt. Utvändigt är den kvastade/borstade kalkputsen ej avfärgad. Det rektangulära långhuset har tresidigt avslutat korparti och utbyggd sakristia i öster med underliggande fd gravkor. Murarna bryts upp av spröjsade rundbågade fönster av trä, målade i engelsk rött. Båda långsidorna är försedda med 5 fönster, alla försedda med fönsterbleck av koppar. Strax ovanför den grå, utskjutande sockeln av spritputs finns på respektive sida 3 ventilationsgaller. Dessa utgjorde friskluftsintagen i en tidigare värmeanläggning. Långhusets valmade sadeltak är täckt med ett rektangulärt småskiffer, troligen från Glava. En liten mönsterläggning förekommer med en skifferrad strax under nocken är rundhuggen.

Västtorn med ingång i väster via en kopparklädd dubbelport, med en stentrappa framför. Ovanför porten finns ett runt fönster samt en "murarkrona" och en text som lyder "År 1783 efter FRÄLSARENS Födelse, det 13:e af GUSTAF den III:s regering, byggdes detta HERRANS HUS och kallades GUSTAF ADOLPHS kyrka efter SWEA RIKES KRON PRINTS". I bottenvåningen finns, åt söder respektive norr, två fönsterbågar av gjutjärn försedda med färgat glas. Under torntaket finns rundbågade brunmålade tornluckor, två åt vardera väderstrecken.
Takfoten är träinklädd och något profilerad, på långhuset brun. Ventilerad genom ett antal runda hål. Avvattning med hängränna av koppar i öster. Tornet avslutas med en kopparklädd lanternin försedd med ett småspröjsat, vitmålat fönster åt vardera väderstreck. Upptill avslutas lanterninen med ett förgyllt kors på kula. Takfotsinklädnad av trä och målad i ljust grått.

Sakristian, som har ett rektangulärt fönster i öster, nås via en brunmålad dörr i norr. Framför dörren finns en skifferlagd markyta, troligen Grythytteskiffer. Ytan utgör tak till pannrummet som ligger under. I kanten mot fasaden ligger kopparplåt. Sakristians tak är lagt med rektangulärt småskiffer. Hängrännor och stuprör av koppar. Sakristian vilar på en välvd undervåning som tidigare tjänstgjort som GRAVKOR. Ingång i söder med dubbla järndörrar. Ovan dessa en inskriptionstavla. Kammaren har vitrappade väggar, ribblöst korsvalv av tegel samt golv av stenhällar. Inga fönster. Två luftventiler. Från 1859 ej använd som gravkammare. 1907 apterades rummet till arkiv men är numer oanvänt.