Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GRUMS BORGVIKSBRUK 1:3 - husnr 1, BORGVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BORGVIKS KYRKA (akt.)
2002-07-03
Exteriörbeskrivning
Borgviks kyrka är ett av de bästa exemplen på barockens kyrkobyggen i Värmland. Det är en långhuskyrka med ett tresidigt avslutat korparti, oktogonal sakristia vidbyggd i öster samt torn i väster. Kyrkan är uppförd av gråsten, såväl ut- som invändigt kalkputsad. Långhuset uppfördes 1716-18, tornet 1735-41 och sakristian 1744.
Långhustaket med sadelform var ursprungligen belagt med spån, numera ligger här enkupigt lertegel. Svartmålade galvade plåtnockar. Regnvattensystem av svartmålad galvad plåt med skarpa krökar. Takfoten är träinklädd och målad gråblå. Torntaket med två på varandra öppna lanterniner är belagt med koppar och avlutas med en tupp. Karaktär åt tornet ger profilerade lister med dragstag i järn som uppdelar det i sex fält.
Öster om koret ligger en åttkantig vitputsad sakristia, ursprungligen ett gravkor, med karnischformat svartmålat plåttak. Under taket en profilerad list avslutad med tandsnitt. Långhuset och sakristiebyggnaden är förenade genom en inbyggd passage, täckt med tegel och har utgång i söder. Långhuset och vapenhuset har mångspröjsade ljusgråmålade fönsterbågar avslutade i en åsneryggsbåge. Tornluckorna, två åt vardera väderstreck brunmålade, är rundbågiga, tillika västportalen och sakristians fönster. Långhusets sockel är klädd med skiffer, tornet har en gråputsad sockel. Västentrén med bruna trädörrar nås via en kalkstenstrappa med fem steg flankerad av smidesräcke. Ovan entrén ett litet runt fönster, och ovan det ett än mindre rundbågigt fönster och en glugg formad som ett kors.
På fasadväggarna återfinns flera bokstavskombinationer. På tornets västfasad kan läsas C J U. och E E B. samt årtalet 1741 (Catarina Juliana Usingh, Erik Eriksson Borgström). På sakristian står E N B. - C J U. - E E B. 1744 (Erik Nilsson Borgström, Catarina Juliana Usingh, Erik Eriksson Borgström) samt sitter en solvisare av sten med årtalet 1742 och en gravsten över familjen Borgström. Långhuset har ankarslut i järn som bildar bokstäver.
Byggmästare till tornet och sakristian var domkyrkoarkitekt Christian Haller. Byggmästaren till långhuset är okänd.