Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN SIMRIS 207:1 - husnr 1, SIMRIS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SIMRIS KYRKA (akt.)
2018-01-18
Exteriörbeskrivning
I sin nuvarande form består kyrkan av de romanska delarna torn, kor och absid samt långhuset från 1905. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade med undantag av en del naturstensdetaljer såsom socklar, listverk, fönster- och portalomfattningar. Kyrkans romanska murverk består av kalkstensflis i jämna skift med hörnkedjor av kvaderhuggen kalksten. Längst ned på kor och absid finns en skråkantad sockel vilken även löper runt tornet. Inget hugget taklistverk tycks ha funnits ursprungligen. En romansk fönsteröppning med kvaderhuggen kalkstensomfattning finns bevarad på korets norra sida. I öppningen sitter en modern fönster-båge av trä. En romansk fönsteröppning fanns också, före ombyggnaden 1905, i absiden mot öster men gjordes om till nuvarande dörr med överljusfönster. Portalen skjuter ut från fasadlivet och består av tresprångiga pilastrar som bär upp ett tresprångigt rundbågsvalv. Rundbågvalven avslutas av ett trappstegsformat listverk upptill och pilastrarnas kapitäl är formade med två vulster. Över den rakavslutade dörröppningen sitter ett halvrunt stentympanon. Tympanonstenen har en märklig dekor huggen i relief föreställande sju sammanlänkade ringar. I ringarna finns ett genombrutet bladliknande mönster. En liknande dekor återfinns på delar av ett korskrank av sten från Valleberga kyrka som också räknas till Carl Stenmästers kyrkor.

Tornet har rektangulär, mycket smal planform och är nedtill bredare än det nuvarande långhuset. Den nedre våningen smalnar av till samma bredd som långhuset i höjd med andra våningen. Tornets gavelsidor mot söder och norr har en lite rundad, buktig form. Enligt äldre beskrivningar var den norra sidan tresidig medan södra sidan var fyrsidig och med sluttande avtäckning mot det smalare övre murverket. Möjligen har tornet haft en åttkantig planform ursprungligen. Tornets mu-rar bär spår av ommurning och omfattande reparationer men i dess nedre våning finns delvis ett murverk bevarat, framför allt mot norr, av huggna kvadrar av kalksten lagda i jämna skift. Långhusets västra gavelsida/tornets östra mur är också uppbyggd på detta sätt. Tornets övre del är murat av gråsten och kalksten utan tydliga skift och förband. Tornets långsidor avslutas med en taklist av två utkragande mursprång. Gavelspetsar är sekundära och murade med trappsteg av rött tegel. Till tornets nedre våningar finns smala ljusöppningar som kan vara ursprungliga i murverket. Ljudöppningarna murades delvis om 1905. På äldre bilder av tornet är ljudöppningarna smalare och rakt avslutade med undantag av södra öppningen. I sin nuvarande form är de stickbågiga och bredare med undantag av öppningen mot norr och nordost. Ljudöppningarna är försedda med grågrönmålade träluckor.

Långhusets 1900-talsmurverk är av gråsten, med skråkantad sockel av kalksten. Södra och norra sidorna har ett profilerat listverk av finhuggen kalksten med en rundbågsfris. Triumfbågsmurens övre del är murad av tegel med tre korsformade blinderingar mot öster.

Nuvarande ingångar till kyrkan består av den rekonstruerade portalöppningen i långhusets södra sida, en prästingång till absiden och en ingång i tornets västra sida. Huvudingång till kyrkan gjordes 1905 genom en ny västportal till tornet. En äldre öppning fanns redan på denna plats vilken breddades och kompletterades med en kalkstensomfattning. Eventuellt kan en ursprunglig västportal ha funnits då sockeln intill västportalen har fint avslutade ändar. Nuvarande västportal består av en rakt avslutad dörröppning med halvrund tympanonsten, omfattad av ett rundbågsvalv på två kolonner. Stenomfattningen är huggen av kalksten i goticerande stil. Tympanonstenen har en dekor av ett ringkors omgivet av växtrankor. Till tornets övre våningar finns en utvändig ingång genom en dörr intill sydportalen. Ingångsöppningen gjordes om 1905 då den före ombyggnaden var sammanbyggd med det gamla vapenhusets västra sida, med ingång från vapenhuset. Ingången till absiden består av en rektangulär muröppning med djupt indragen dörr. Över dörren finns ett dörrvalv av kalksten och däröver ett rundbågigt överljusfönster med fönstervalv av kalksten. Samtliga ytterdörrar är paneltäckta och blåmålade utvändigt med dekorativa gångjärnsbeslag i medeltidsstil. Den västra ytterdörren har också ett glasat parti upptill.

Långhusets fönsteröppningar och ett fönster i korets södra sida är från 1905 och har spetsbågiga omfattningar murade med två språng. Fönsteröppningarnas valv är av oputsad komstadkalksten liksom solbänkarna. Fönsterbågarna är av svartmålat gjutjärn med blyspröjsade diagonalställda klarglas samt en bård av gula glas längs sidorna.

Kyrkans sadeltak över torn, långhus och kor är täckta med rött enkupigt taktegel. Absidens kägeltak täcks av gjuten blyplåt.