Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SJÖBO BRANDSTAD 33:1 - husnr 1, BRANDSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRANDSTADS KYRKA (akt.)
2018-10-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus, smalare och lägre kor med halvrund absid i öster samt kvadratiskt torn i väster. Grundläggningen utgörs sannolikt av traditionell kallmur av gråsten. Samtliga byggnadsdelar utom långhuset har utkragande skråkantad sockel, spritputsad och gråmålad. På kor och absid är de utförda av övedssandsten medan tornets sockel troligen främst består av puts. Långhusets sockel är endast markerad av bemålning i grått. De medeltida murverken utgörs av tuktad övedssandsten med inblandning av gråsten. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade. Under takfoten löper runt hela kyrkan en slätputsad rundbågefris som på långhus och torn har en överliggande slätputsad och profilerad takfotsgesims. Kor och absid har istället brädinklädd och vitmålad takfot.

Västtornets bottenvåning är lika brett som långhuset medan de två övre indragna våningarna avskiljs av ett mindre takfall. Gestaltningen gör att bottenvåningen närmast framstår som en förlängning av långhuset med ett torn placerat i takkonstruktionen, och interiört är också östra delen integrerad i långhuset. Västportalen, som utgör kyrkans huvudentré, är enkelt utformad i antikiserande stil med doriska pilastrar som bär upp ett bjälklag med raka profiler, allt slätputsat och vitkalkat. Den fronton som kan sägas saknas för att fullborda portalens gavelmotiv återfinns istället som avslutning på bottenvåningens västfasad. En trappa av kalksten med smidesräcken leder upp till kyrkporten som utgörs av en rakt avslutad svartmålad halvfransk pardörr i ek med fyra fyllningar per dörrblad. Det rektangulära överljuset har en integrerad lykta. Bottenvåningens gråmålade korspostfönster, ett i norr och ett i söder, har fyra småspröjsade lufter där de två övre följer de rundbågiga fönsteröppningarna. Bågarna hänger i gångjärnsstolpar och har oprofilerade hörnjärn. Solbänkarna är utförda i grå kalksten. Fönstren är inte centrerade i fasaderna, vilket förklaras av att de utgör ljusinsläpp till den östra delen som integrerats i långhuset.

Takfallen mellan bottenvåningen och tornvåningen respektive tornvåningen och klockvåningen är avtäckta med gråmålad förzinkad stålplåt i skivtäckning med förskjutna tvärfalsar. De övre våningarnas fasader har puts med grovt riven struktur och avslutas upptill av profilerade takfotsgesismer, av vilka tornvåningens är mindre och enklare utformad. Under klockvåningens gesims finns på samtliga fasader två dekorativt utformade ankarjärn. Tornvåningen har i samtliga väderstreck utom öster runda järnfönster med rosettformad spröjsning placerade i djupa slätputsade nischer. Klockvåningens rundbågiga ljudöppningar i samtliga väderstreck har ljudluckor av stående gråmålad panel med bandgångjärn som sitter placerade i fasadlivet. Tornets åttakantiga spira med karnisformad bas är avtäckt med gråmålad förzinkad stålplåt i skivtäckning och kröns av ett svartmålat kors på en kula av kopparplåt. Spiran har fem mindre plåtklädda takluckor.

Långhuset har i söder och norr tre rundbågiga fönster lika tornets, medan koret endast har ett fönster i söder. Vid långhusets nordöstra hörn återfinns nedgången till källaren och invid detta står en luftvärmepump. Båda byggnadskropparna avtäcks av sadeltak med glaserat rödbrunt enkupigt lertegel. I långhusets nock närmast östgaveln finns en oputsad murstock i rött tegel med en vindflöjel som bär årtalet 1837.

Absidens enda fönster i sydöst är något mindre än kyrkans övriga fönster men har i övrigt samma gestaltning. Rakt i öster återfinns absidingången i en stickbågig djup nisch. Det stickbågigt avslutade dörrbladet hänger på gångjärnsstolpar och har snedställd gråmålad panel. Ovanför ingången sitter en lykta av svartmålad kopparplåt och råglas. Över lyktan syns tre gråmålade dekorativt utformade ankarjärn med mellanliggande järnband, som enligt en inskription på ett av järnbanden tillkom 1715. Absidens hjälmtak är avtäckt med gråmålad förzinkad stålplåt i skivtäckning.