Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RONNEBY SAXEMARA 1:53 - husnr 1, SAXEMARA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SAXEMARA KYRKA (akt.)
2020-04-20
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus med fullbrett kor i öster samt ett rektangulärt och närmast fullbrett västtorn som är något indraget i långhuskroppen. Grundmurar, grundpelare och källarmurarna är gjutna i betong, medan kyrkan över mark vilar på en oputsad sockel av kvaderhuggen granit. Murverken i tegel är slätputsade och vitkalkade. Samtliga fasader avslutas upptill med en takfotsgesims, på långhus och kor i form av kvartsstav och platt list medan tornets utgörs av en platt rundad list.

Tornets gavelrösten pryds av blinderingar i form av ett latinsk kors flankerat av två rundbågar och två rundlar. Klockvåningen har två rundbågiga ljudöppningar i väster och en vardera i norr och söder. De djupt placerade ljudluckorna är av stående mörkbrun panel och de kraftigt sluttande solbänkarna är avtäckta med oputsat tegel. Tornvåningen har småspröjsade och vitmålade fönster i trä åt norr och söder. Bågarna har vardera nio antikglas och fönsterblecken är utförda i vitmålad plåt. Tornets bottenvåning har fönster i samma väderstreck och enligt samma princip, dock endast med sex glas. Det södra fönstret är till skillnad från övriga fönster inte centrerat utan anpassat efter den invändiga torntrappan och placerat längre åt öster. Huvudentrén i väster utgörs av en korgbågig djup smyg i vilken sitter en rakt avslutad pardörr klädd med liggande brunsvart panel. Dörrbladen är försedda med sparkplåtar och har kraftiga medeltidsinspirerade dekorativa bandgångjärn i smide. Över dörren sitter en plafond av kopparplåt och gult antikglas och entrén flankeras av lyktor i samma material. De senare har snarlika motsvarigheter på Bredåkra kyrka.

Långhusets och korets fasader bryts upp av tre stickbågiga fönsteröppningar mot norr och tre mot söder. Fönstren följer den stickbågiga formen, har två småspröjsade lufter och är i övrigt utförda i material och bemålning lika tornfönstren. I sockeln under södra korfönstret finns ett rektangulärt liggande enluftsfönster till pannrummet.

I östra fasaden finns två ingångar placerade långt till norr respektive söder, den förstnämnda leder till sakristian och den senare till pannrummet i källaren. De båda dörrbladen är rakt avslutade och klädda med samma liggande panel som i huvudentrén. Källaringången är försedd med överljus med tre glas och något snedställd stående spröjsning, en utformning som återfinns på överljusen på Kallinge kyrka. Framför ingången ligger en ett steg hög granithäll och norr därom finns en gråmålad metallucka i sockeln som tidigare tjänade som bränsleintag till oljepannan. Prästingången nås via en granittrappa om fyra steg, saknar överljus men är försedd med en lykta i plåt. I östra gavelröstet finns en smal rundbågig ventilationsöppning av romansk typ.

Båda byggnadskropparna har sadeltak avtäckta med rött enkupigt tegel. I korets södra takfall återfinns en plåtinklädd skorsten och strax intill ett takfönster i rödmålat gjutjärn. I långhusets norra takfall finns en mindre, plåtinklädd skorsten samt ventilationsrör från wc:n. Tornets östra takfall har en inspektionslucka i rödmålad plåt och i väster återfinns sedan 1956 ett tornur med plåthuv och kvadratisk urtavla. Nocken kröns av två vindflöjlar i smide, den norra i form av en vimpel med årtalet 1937 medan den södra utgörs av en kyrktupp.