Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RONNEBY FÖRKÄRLA 16:1 - husnr 1, FÖRKÄRLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FÖRKÄRLA KYRKA (akt.)
2020-04-21
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av västtorn, rektangulärt långhus samt smalare kor med halvrund absid i öster. Norr om koret ansluter en sakristia med källare för pannrum. Under koret finns två gravkammare. Murverken av gråsten och tegel vilar på en relativt hög spritputsad och skråkantad sockel avfärgad i en ljus kimröksgrå nyans. Sockeln varierar i höjd runt byggnaden. De vitkalkade fasaderna är spritputsade med slätputsade omfattningar och listverk. Runt långhuset, koret och absiden löper en profilerad takfotsgesims med underliggande rundbågefris, medan sakristians gesims är av enklare karaktär utan rundbågefris. Långhus, kor och sakristia avtäcks av sadeltak belagda enkupigt tegel medan absidens hjälmtak och tornets tälttak och spira är avtäckta med svartmålad plåt.

Kyrkans huvudentré återfinns i tornets västra fasad och är placerad i en slätputsad nisch. Entrén består av en kopparbeklädd pardörr av trä med rundbågigt spröjsat överljus. Inmurad i fasaden ovan nischen finns en stenplatta med texten DENNA KYRKAN UPPFÖRDES UNDER MEDELTIDEN, OMBYGGDES ÅREN 1864–65, RESTAURERADES ÅREN 1937–38. Ett runt fönster med radiell spröjs återfinns över minnestavlan. Framför entrén ligger en trappa av granit om fyra steg till vilken ansluter en tillgänglighetsramp, även denna i granit, från söder. I syd- och nordfasaderna finns smala och höga fönster i gråmålat trä som utgörs av tre på varandra stående och korsspröjsade lufter. Ovan dessa finns parställda rundbågiga öppningar som är igensatta med svartmålad stående panel. En gördelgesims i enkelt utformad lågrelief markerar övergången till klockvåningen som har en rundbågig ljudöppning i varje väderstreck utom öster där den är lunettformad. Ljudluckorna har svartmålad diagonalställd panel. Fasaderna avslutas upptill av en takfotsgesims med stickbågig underliggande fris. Tornets tälttak bryts av en fyrsidig lanternin av vitmålat trä med indragna hörn och smala stickbågiga öppningar vilka är igensatta med svartmålad stående panel. Lanterninen är avtäckt med en låg spira som kröns av ett förgyllt klot och kors.

Långhusets södra och norra fasader har tre stora stickbågiga fönsteröppningar med gråmålade träfönster om sex korsspröjsade lufter vardera. Ett likadant grått fönster återfinns i korets södra fasad. I absiden finns två smala rundbågiga fönster. Sakristian har fem fönsteröppningar: ett källarfönster och ett rektangulärt fönster åt öster, ett rektangulärt åt väster samt ett runt och ett stickbågigt åt norr. Solbänkarna är generellt avtäckta med plåt. Prästingången i sakristians västra fasad utgörs av en enkeldörr av gråmålat trä med imitation av kvadersten samt ett stickbågigt och blyspröjsat överljus.

Runt kyrkan kan fyra äldre ingångar spåras. Centrerat på absiden visar en svag indragning i putsen platsen för prästingången från 1865 som sattes igen i slutet av 1930-talet och väster om korfönstret i söder markeras platsen för en tidigare koringång genom en enkel ritsning. Den medeltida nordportalen markeras som ett slätputsat parti medan sydportalen är frilagd och utgörs av en svagt spetsbågig perspektivportal med dekorativt huggna gördelfriser.