Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD VALLEBERGA 198:1 - husnr 1, VALLEBERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VALLEBERGA KYRKA (akt.)
2019-06-25
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning och består idag av den medeltida rundkyrkan med kor och absid i öster samt ny- och tillbyggnaden i väster från 1908–1910 med kor, långhus, vapenhus i väster samt torn med sakristia i bottenvåningen vid långhusets norra sida. I rundkyrkan finns de medeltida murarna kvar i syd- och nordväst samt i den östra delen med kor och absid.

Kyrkan är uppförd av komstadkalksten, marksten och tegel och en del av det äldre byggnadsmaterialet från de rivna delarna kan ha återanvänts 1908–1910. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i vitt med dekorativa friser, omfattningar och masverk i kalksten samt blinderingar på långhusets och vapenhusets gavelrösten samt på tornet. På långhuset avslutas fönsteraxlarna upptill med frontespiser. Koret har en putsad taklist och absiden en konsolburen putsad list. Kyrkans äldre delar har en profilerad sockel av komstadkalksten, medan byggnadskropparna från 1908–1910 har en sockel av granit.

Rundkyrkan täcks av runt topp- eller kupoltak i två avsatser och tornet av ett brant torntak, absiden täcks av ett halvt kägeltak, medan övriga delar har sadeltak och samtliga täcks av mönsterlagda skifferplattor och har avtäckningar med kopparplåt.

De rundbågiga fönsteröppningarna har olika utförande, i långhuset är de försedda med ett masverk av kalksten, samtliga har fönsterbågar från 1908–1910 av plattjärn med bland annat räfflat, vattrat glas och färgat glas i blyspröjs samt solbänkar täckta med kalkstensskivor. Rundkyrkan har en liten, hög och smal ljusöppning i den södra muren som ger ljus till den innanför liggande trappan samt rundbågiga fönsteröppningar i söder och norr och absiden har en liten rundbågig fönsteröppning i öster, som kan vara romansk. Tornet har kopparklädda ljudluckor samt svartmålade urtavlor med siffror i kopparplåt åt alla väderstreck.

Huvudentrén är via vapenhuset i väster genom dubbeldörrar av ek, utvändigt klädda med kopparplåt. Dörrarna omges av en rikt utformad portal av kalksten med kolonner som bär upp ett tympanonfält. Till porten finns sedan 2017 en ramp i granit. På långhusets västra gavel, på ömse sidor om vapenhuset finns två ingångar direkt till kyrkorummets sidogångar. Två ingångar finns även till rundkyrkan på den nordvästra och sydvästra fasaden med dörrblad klädda med kopparplåt i likhet med västportalen. Dörrarna omges av rundbågiga portaler av huggen och skulpterad kalksten, vilka rekonstruerades 1908–1910 med kalksten som påträffades vid rivningen av korskyrkans murar. En ingång med kopparklädd dörr finns även i norr till sakristian.

Söder om kyrkan finns en fristående kastal uppförd av kalksten, marksten och tegel med spritputsade fasader avfärgade i vitt. I sydvästra hörnet finns en kraftig strävpelare. Kastalen täcks av ett sadeltak belagt med rött enkupigt lertegel samt trappstegsgavlar åt norr och söder. Gavelröstena är dekorerade med blinderingar, på den södra sidan finns endast en enkel rundel medan den norra sidan är rikare dekorerad. Ingången är på den norra sidan genom en stickbågig öppning med ett enkelt dörrblad av rödfärgade stående brädor med äldre lås och dekorativt smide monterad i nischens innerkant. Framför porten ligger en stor kalkstenshäll. Kastalen har flera mindre ljusöppningar, bland annat till trapploppet i söder. På samtliga fasader finns även ett antal ankarjärn i olika utförande. Ljudöppningarna har olika utseende med vitputsade kolonner med olika kapitäl. Dessa lär ha tillkommit på 1700-talet då klockorna placerades i kastalens övre våning och då återanvända delar från rundkyrkan användes till ljudöppningarna.