Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD HÖGESTAD 38:1 - husnr 1, HÖGESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÖGESTADS KYRKA (akt.)
2019-03-14
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning med rektangulärt långhus med lägre kor och absid i öster och torn i väster. Kyrkans äldsta delar, det vill säga östra delen av långhuset, koret och absiden är uppförda av kalktuff. Långhusets förlängning mot väster samt det jämnbreda tornet är uppfört av marksten med inslag av kalktuff.

Kyrkan har genomgående en sockel av påmurade och fogade kalkstensplattor med en skråhuggen kant sedan ombyggnaden 1898. Samtliga fasader är spritputsade och avfärgade i vitt och avslutas upptill på långhuset med en tresprångig taklist och på koret med en tvåsprångig. Tornets fasad avslutas med en rundbågefris. Mot den södra fasaden är tre gravhällar uppställda och i hörnet mellan kor och absid finns ytterligare en gravhäll, den senare över pastorn och kyrkoherden Åkerman, d 1832. Gravhällarna, som är inkilade i grunden och avtäckta med kopparplåt, fick sannolikt sin nuvarande placering i samband med ombyggnaden 1898. Tornets gavlar mot öster och väster pryds av blinderingar och avslutas upptill med trappstegsgavlar från 1898, som är täckta med komstasten. Tornet har rundbågiga ljudöppningarna, två i norr, en söder och två i väster med ljudluckor av brunmålad diagonalställd panel.

Långhus, kor och tornet täcks av sadeltak med rött enkupigt tegel och absidens hjälmtak är täckt med kopparplåt med mötande falsar. Samtliga tak är, enligt uppgift, sedan ombyggnaden 1898 försedda med trappstegsgavlar. Det är oklart hur kyrkans takkonstruktion var utförd före dess.

Kyrkans rundbågiga fönsteröppningar är sedan 1898 försedda med omfattningar av röd sandsten, så kallad Övedssandsten. Fönsterbågarna tillkom vid renoveringen 1953–1954 och är av ek med antikglas i blyspröjs. Absiden har i öster en liten rundbågig fönsteröppning med glasmålning.

Kyrkans huvudentré, vilken utgör den enda ingången, är via tornets västra sida genom en pardörr med diagonalställd ekpanel. Omfattningen är av röd sandsten med ett dekorativt utformat överstycke med inskriptionen Restaurerad 1898.