Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKURUP SLIMMINGE 69:1 - husnr 1, SLIMMINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SLIMMINGE KYRKA (akt.)
2019-09-12
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av skepp med långhus och fullbrett kor, rektangulär sakristia norr om koret samt rektangulärt västtorn. Skeppet från 1807 vilar på en grundläggning av kallmurad gråsten medan murverken är uppförda av gråsten med inslag av kalksten och tegel, delvis återanvänt från den medeltida kyrkan. Tornet och sakristian som adderades 1904–96 är murade i tegel och har gjutna grundmurar i betong. Samtliga omfattningar är utförda i tegel. Fasaderna är spritputsade och avfärgade med vit KC-färg, med slätputsade eller tegelrena dekorativa detaljer. Tornet och sakristian har skråkantade socklar av granit medan skeppet har en svagt utskjutande spritputsad sockel avfärgad i grått. Frånsett gavlarna avslutas samtliga fasader med en slätputsad hålkälsprofilerad takfotsgesims. Skeppets och sakristians sadeltak är avtäckta med rött enkupigt tegel medan tornets branta valmade sadeltak har rött falstaktegel. Torntaket kröns av en takryttare med oktagonal planform klädd med kopparplåt i skivtäckning med förskjutna tvärfalsar.

Huvudentrén i väster utgörs av en rundbågig omfattning av hålkälsprofilerade gjutna betongkvadrar som upptill markeras av en tegelren avlastningsbåge. Den rakt avslutade pardörren är klädd med stående oljad ekpanel och har kraftiga dekorativa gångjärn i svartmålat smide. Det ovanliggande tympanonfältet i betong framställer en rundel med ett grekiskt kors och strålglans inramat av vinrankor. Ovan rundbågen avslutas entrépartiet med en slätputsad fronton avtäckt med falstaktegel där en minnestavla med texten ”TORNET NYBYGGDT KYRKAN RESTAURERAD ÅR 1905 UNDER OSCAR II:S REGERING” återfinns. Tornets nedre våning har två fönster i norr och två i söder, som liksom kyrkans övriga fönster är stickbågigt avslutade med markerad avlastningsbåge i tegel. De småspröjsade bågarna är av ek och indelas av en mittpost i två lufter. De slätputsade smygarna är raka och solbänkarna av kalksten. Tornets tre övre våningar markeras i fasaden av en bred slätputsad nisch, vilken till följd av skeppets anslutning i öster här endast omfattar klockvåningen. Nertill avtäcks nischerna med två rader falstaktegel och upptill avslutas de med tegelrena rundbågefriser. I nischerna återfinns på första tornvåningen ett fönster i varje väderstreck utom öster, med blyspröjsade gjutjärnsbågar och kopparplåtsavtäckta solbänkar. Andra tornvåningen har två högsmala gjutjärnsfönster i väster och fasaderna markeras i övrigt av vertikala tegellister som löper upp och omfattar ljudöppningarna i klockvåningen, som är två i norr och söder och tre i öster och väster. Ljudöppningarna har kopparplåtsavtäckta solbänkar och stickbågen markeras även här av avlastningsbågar i rött tegel. De rakt avslutade ljudluckorna utgörs av rödmålad liggande panel på förvandring.

De synliga delarna av skeppets västfasad på ömse sidor om tornet avlutas med trappstegsgavlar avtäckta med rött falstaktegel. De yttre avtrappningarna skjuter ut från fasadlivet och ansluter till detsamma ett par decimeter under takfotsgesimsen genom en rundad list. Skeppets fönster, fem i söder och fyra i norr, utgörs av större korspostfönster i ek med fyra lufter som i övrigt är utformade enligt samma princip som i tornets bottenvåning. Bågarna är småspröjsade med gultonat antikglas. Östfasaden skjuter upp ovanför skeppets tak och är avtäckt med rödmålad galvaniserad plåt. Nocken kröns av en vindflöjel i rödmålat smide och de norra och södra hörnen markeras likt i västfasaden av utskjutande avtrappningar. Gavelns huvudmotiv är de tre fönster, varav det i mitten är högre, som vid restaureringen på 1950-talet sattes igen och sedan dess utgörs av blinderingar med omfattningar i rött tegel. Blinderingarna är placerade i en stickbågigt avslutad nisch, vars avlastningsbåge markeras med rött tegel och vars solbänk täcks av rött falstaktegel. I gavelröstet återfinns ett mindre korspröjsat rundfönster med omfattning av rött tegel och en slätputsad smyg i två språng varav det inre har hålkälsprofil.

Sakristians östfasad har ett fönster utformat likt skeppets men något mindre. I granitsockeln finns ett mindre småspröjsat fönster mot källaren. Västfasaden har ett ursprungligt gjutjärnsfönster med blyinfattat glas. Solbänken är avtäckt med rött falstaktegel. Gaveln i norr har markerade utskjutande hörn enligt samma princip som på skeppet, här avtäckta med rödmålad galvaniserad plåt. Centralt på gaveln skjuter murstocken från värmeanläggningen i källaren ut från fasadlivet och övergår ett par decimeter över taknocken till en smal spritputsad skorsten med krönplåt i koppar.

I gavelröstets västra del finns ett ursprungligt mindre fönster i gjutjärn med blyinfattat glas och kopparplåtsavtäckt solbänk. Öster om murstocken återfinns prästingången som nås via två trappsteg i granit och utgörs av en rakt avslutad dörr av stående brunmålad och spontad panel med kraftiga gångjärn i smide i en något förenklad version av de i västentrén. Över dörrbladet finns ett småspröjsat stickbågigt avslutat överljus i brunmålat trä. Dörren sitter i en rak slätputsad smyg vars stickbågiga avslutning liksom i kyrkans övriga murverksöppningar markeras med en avlastningsbåge i rött tegel.