Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster OSBY ÖRKENEDS KYRKA 1:1 - husnr 1, ÖRKENEDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖRKENEDS KYRKA (akt.)
2020-03-25
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är uppförd i nyklassicistisk stil och har formen av en salskyrka där koret är integrerat med långhuset, torn i väster och sakristia i öster. Enligt handlingar från kyrkans uppbyggnad byggdes murarna av sten som lades i lerbruk. Leran ska ha hämtats från Strönhult i södra delen av socknen. Fasaderna är spritputsade och kalkvittade. Långhuset är långt med ett flackt sadeltak vilket är valmat mot öster. Tornet är smalare än långhusets bredd och dess östra mur är uppbyggd från den västra gavelsidan. Tornet kröns av en kraftfull tornhuv i senrokoko. Huven består av ett flackt pyramidtak nederst, en åttkantig lanternin däröver och överst en rundad kupol som smalnar av uppåt och kröns av ett klot med kors. Lanterninen är täckt och i sidorna finns rundbågsformade nischer varav fyra markeras av trekantsgavlar med tre klot i spetsarna. Sakristian i öster är en låg tillbyggnad, smalare men med samma takvinkel som långhuset. Samtliga yttertak, även tornhuven, är av kopparplåt i skivtäckning. Kyrkans taklag är av fur och sannolikt till stora delar original från 1700-talet. Även undertaken över kyrksalen och sakristian kan vara ursprungliga och består av kraftiga kilsågade brädor. När kyrkan täcktes med koppartak på 1900-talet lades detta på ett nytt undertak ovanpå det gamla undertaket och en äldre spåntäckning som därmed också är bevarad. Tornets stomme av fur är delvis bevarad medan delar byttes ut vid senaste renoveringen av koppartaket tillsammans med undertaket.

Långhusets murar är uppbrutna av stora fönsteröppningar med stickbågiga valv och de rakt avslutade fönsterbågarna sitter djupt indragna i murlivet. Fönsterbågarna är av lackad ek och utförda med korspost och fyra lufter och solbänkarna är av kalksten. Fönstren sitter inte helt symmetriskt ordnade i fasaden utan två och två utmed långhuset, och ett fönster där koret är beläget. Asymmetrin har sannolikt att göra med de planerade korsarmarnas tilltänkta placering. Ett par mindre rundfönster finns i långhusets västra sida vilka ger ljus åt läktaren som är belägen här. I sakristian finns ett fönster i söder och ett i norr. Fönsterbågarna är rakt avslutade och försedda med två blyspröjsade fönsterbågar i ek med mittpost. I tornets bottenvåning finns två mindre fönsteröppningar, en i norr och en i söder. Andra våningen har en liten, rektangulär ljusöppning mot söder. I den fjärde våningen är tornuret placerat med urtavlor i södra, norra och västra fasaderna. Den västra urtavlan är placerad i ett äldre rundfönster medan de två andra är monterade i sekundära öppningar. Urtavlorna är blågråmålade med förgyllda visare och siffror. Till klockvåningen finns en stor rundbågig ljudöppning i varje väderstreck med ljudluckor av svarttjärade brädor.

Kyrkans huvudingång är i väster genom tornets bottenvåning. Utöver den västra ingången finns en mindre sidoingång i långhusets södra sida och en prästingång till sakristian i öster. En hög trappa av granit leder upp till västra ytterdörren som har korgbågig, spritputsad och kalkavfärgad omfattning med hålkälsprofil. Dörren är en pardörr från 1957-58 med utvändig, rombiskt lagd paneltäckning av oljad ek. Över dörromfattningen finns en stor kalkstensplatta med karnisprofil i ovankanterna, försedd med inskriptionen: ”År 1788 / Då / Konung GUSTAF III / styrde Riket / Friherre CARL ADAM WRANGEL / Länet / Doctor OLOF CELSIUS / Commendör af Kungl. Nordstierneorden / en af de 18 i Svenska Academien / Stiftet / Ombygdes Denna Örkeneds Kyrka. / Mag. ROLOFF ANDERSSON / Kong. Hofpred och Kyrkoherde / Dref Värket.”. Den södra dörröppningen består av en bred, låg och korgbågig murnisch med en raksluten pardörr med diagonallagd paneltäckning av oljad ek. Ingången till sakristian är raksluten med en ytterdörr med utvändigt brunmålad, rombisk paneltäckning. Över ingången till sakristian sitter en stentavla med inskriptionen: ”Måns Olsson och Nils Billing murade, Måns och Siunne Holmgren timrade täkte och inredde denna kyrka på 7½ månad. Församlingen skänkte allt trävirket, framförde sten och murbruk och gjorde 4860 daqsverk”.