Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÖRBY ÄSPINGE 3:8 - husnr 1, ÄSPINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÄSPINGE KYRKA (akt.)
2018-10-10
Exteriörbeskrivning
Exteriör
Kyrkans planform utgörs av långhus, lägre och smalare kor med halvrund absid i öster samt ett kraftigt västtorn som delvis är indraget i långhuset. Murverken är uppförda av grovt tuktad sandsten och vilar på en sockel av sandsten och granit. På de romanska delarna skjuter sockeln ut cirka 10 cm utanför fasadlivet. Fasaderna är spritputsade med grovkornig ballast och vitkalkade. Tornet har cementhaltig puts och är därför avfärgad med vit kalkcementfärg. Takfotsgesimser, fönsternischer och dörromfattningar är slätputsade och rödfärgade.

I västtornet återfinns kyrkans huvudentré. Den rektangulära och slätputsade omfattningen är något indragen från fasadlivet och enkelt utformad med lister som ovanför dörren bildar ett rektangulärt liggande parti. På listerna finns äldre handsmidda beslag från en tidigare utåtgående port. Den nuvarande porten sitter indragen från omfattningen och utgörs av en pardörr i lackad ek med fyra fyllningar i vardera dörrblad. I den södra fasaden finns ett fönster i en stickbågig fönsteröppning. Fönstret består av fyra småspröjsade och gråmålade lufter av trä, möjligen furu. På norra fasaden finns en stickbågig blindering. Tornets andra våning har i sydfasaden ett mindre runt fönster av vitmålat trä med korsspröjs. Klockvåningens ljudöppningar är rundbågiga, två i varje väderstreck, med ljudluckor av svartmålad spontad panel. Tornets tak utgörs av ett flackt tälttak med lanternin, allt inklätt med rödmålad plåt i skivtäckning. Den åttkantiga lanterninen har ett högrest rektangulärt och småspröjsat fönster i ek i varje väderstreck. Fönstren är målade med röd oljefärg. Lanterninen har liksom tornet i sig ett flackt tälttak och kröns av ett kors av ek. I tornets fasader syns ett flertal svartmålade ankarslutar.

Långhuset täcks av ett sadeltak med rött enkupigt tegel och har tre rundbågiga fönsteröppningar i norr respektive söder. De djupa och slätputsade nischerna avlutas inåt med en karnisformad omfattning. De kopplade fönstren i lackad ek har fyra småspröjsade lufter, två rektangulära stående och över detta två segmentformade. Solbänkarna är av sandsten. Takfotsgesimsen kragar ut i tre raka språng.
Korets tak, fasader och fönsteröppningar har samma utförande som långhuset. Fönstren, ett i söder och ett i norr, har emellertid sex lufter istället för fyra, men påminner i övrigt om långhusfönstren. I norr- och sydfasaden finns vardera ett dekorativt ankarjärn utformat som en lilja.

Den halvrunda absiden har ett konformat tak som täcks av rödmålad plåt i skivtäckning. I öster finns en mindre taklucka. I söder finns en dörr i en stickbågig djup nisch. Dörrbladet i lackad ek är rakt avslutat med sex fyllningar. Ovan detta finns ett småspröjsat överljus med stickbågig överbåge, även detta i lackad ek. Dörren nås via en stensatt trappa med tre steg. I öster finns en mindre rundbågig medeltida fönsteröppning med fönster från 1900-talet. Det ospröjsade fönstret med kopparbåge och planglas sitter långt indraget i murverket. Ovanför fönstret syns två ankarslutar lika de på koret.