Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESSUNGA BÄREBERG 9:1 - husnr 1, BÄREBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BÄREBERGS KYRKA (akt.)
2004-06-28
Exteriörbeskrivning
BÄREBERGS KYRKA - Delar av den medeltida kyrkans västgavel återfinns i den nuvarande. Långhuset med det fullbreda och tidstypiskt tresidigt avslutade koret tillkom i övrigt 1742. Det bastanta och satta tornet i väster byggdes 1746-48. Sakristian norr om koret härrör sannolikt från 1905 års restaurering.
FASAD - Kyrkan vilar på en renhuggen och oregelbunden gråstenssockel. Sakristians sockel är av skråkantad granit. De något ojämna murarna bär en grov vitkalkad spritputs, medan omfattningarna är slätputsade. Kring väst- och mittport är utkragningar med svagt spetsiga vimperger, krönta av järnkors och med slätputsade hörnkedjor. I västportalens vimperg är en rektangulär röd kalkstensplatta med förgylld inskription om restaureringen 1905, i mittportens en slätputsad blindering. Utkragningarna har höga skråkantade socklar av finhuggen granit. I alla sidor av klockvåningen utom den östra är en rundbågad ljudglugg med grått träjalusi.
FÖNSTER - Alla fönster härrör från 1905 och har rundbågade ytterbågar och spröjs av gråmålat järn om inget annat anges. Lufterna är enkla och bär blåsta glas. Smygarna följer fönstrens form och har sluttande solbänkar av slipad kalksten från samma år. Långhusfönstren har en spröjsning som bildar två rundbågar med rundel i svickeln. I de likformade korfönstren är råglas. Huvudportarnas överljus består av överstyckena till dessa fönster. I västgaveln är två läktarfönster med bågar och spröjs av trä samt sex rutor. Sakristian har två par fönster med sex rutor i bågar och spröjs av trä med gemensam solbänk. I tornets bottenvåning är två fönster med åtta rutor och i dess mellanvåning två rosettfönster.
PORT - Alla portar härrör från 1905 och har stående gråmålad pärlspont med liljeformade gångjärnsband och ursprungliga lås samt handtag. Huvudportarna är raka pardörrar som sitter i rundbågade smygar med överljus och trapphällar av kalksten. Sakristiporten är stickbågad och enkel med en kalkstenshäll framför.
TAK - Långhuset har ett sadeltak som är valmat över koravslutningen med lanterninformad skorsten på spetsen. Det flackare sakristitaket är likaså valmat och de täcks båda av sexsidiga skifferplattor från 1905 då långhusets nuvarande yttertak tillkom. Tornets spira har åt väster en stor kupa med svart urtavla av plåt. Denna har förgyllda visare, romerska siffror och årtalen 1752 samt 1905. Sidorna är klädda med vitmålad locklistpanel och kupan täcks av ett flackt sadeltak med krönande kopparklot. Spiran i sin tur avslutas med ett kors på kula. Hela taket täcks av kopparplåt med förskjutna hakfals. Takfötterna har karnisprofil och är slätputsade utom på tornet där de är av trä. Alla takfall har hängrännor och stuprör av kopparplåt. Även vindskivorna har kopparbeklädnad.