Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING SKÖRSTORP 16:1 - husnr 1, SKÖRSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SKÖRSTORPS KYRKA (akt.)
2001-08-07
Exteriörbeskrivning
SKÖRSTORPS KYRKA har ett litet, runt långhus, vidbyggt vapenhus åt sydväst, lägre kor med absid åt öster samt, åt söder, ett till koret vidbyggt gravkor, numera använt som sakristia.
TAK - Långhuset har ett konformat tak krönt av en hög spira som buktar ut något i den nedre delen. Högst upp på spiran finns ett enkelt kors med glob i koppar. Långhusets tak är likt korets och absidens, täckt av kluvna spån vars nedersta rad är utskurna i ett sågtandsmönster. Vapenhusets och sakristians sadeltak är klädda med kopparplåt.
FASADER - Hela kyrkan är slätputsad och kalkad vit. Den runda långhuskroppen, koret och absiden tycks dock ha en "mjukare", slevdragen puts jämfört med sakristians och vapenhusets raka putsyta. I fasadernas nedre del är putsen rakt avskuren ett par decimeter ovanför marken för att hindra fuktvandring. Under vapenhusets, korets och sakristians takfall finns en liten profilerad och putsad gesims. Sakristia och kor har hängrännor och stuprör av koppar. Åt nordost har man vid den senaste omputsningen tagit fram ett igensatt fönster med sandstensomfattning.
FÖNSTER - Kyrkans alla fönster sitter i rundbågiga öppningar med solbänkar av sedimentär bergart. Fönsterbågarna, som är målade ljust gröna, sitter något indragna i fasaden och har yttre, ospröjsat glas. Långhusets två större fönsteröppningar har vardera två tvärposter som indelar bågen i tre lufter där den nedre är öppningsbar. I övrigt finns ett mindre fönster i väster, ett i absiden i öster samt ett något större i korets norrfasad. Under korets takfall finns, på södra sidan en liten trälucka till vinden. Sakristian har ett segmentbågeformat fönster åt söder och ett åt öster. I sakristians sydfasad finns, strax över marknivå, ett litet fönster med ventil.
PORTAR - Kyrkans huvudingång finns i vapenhuset vars sydvästportal vid renoveringen 1899 gjordes om i nyrenässansstil. Portalens tympanon, som skjuter upp ovan taket, är prytt med ett profilerat listverk upptill krönt av ett stenkors. Den rundbågiga portalen har en omfattning av sandsten. Sidostyckena utgörs av kvadrar och överstycket pryds av voluter samt aven "kartusch" med de inhuggna bokstäverna IHS. Porten är en järnbeskodd medeltida dörr med tjärade järnplåtsband och dragring. Utanför finns en nyare trappa i två steg av sedimentär bergart. I gavelfältet ovan portalen finns ett igensatt högsmalt litet fönster.
Sakristians dörr vetter åt väster, har rakt överstycke och en trappa med två trappsteg. Dörrbladet, troligen 1900-tal, är en beklädnadsdörr med tjärad, profilerad panel lagd i ett rombiskt mönster. Invid sakristians östfasad finns en sned nedgång till, det under mark belägna, pannrummet. edgångens låga sidor är av omålad betong och dörren är utvändigt klädd med kopparplåt.